Skip to main content

Bohuslän - I Evert Taubes fotspår och Kosteröarna

Tänk det saltstänkta sägenomspunna Bohuslän med oändligt hav, blankspolade klippor och svällande segel – det bara måste upplevas! Via idylliska fiskelägen och smultronställen reser vi i Evert Taubes fotspår och vi gör också en dagstur med båt till Kosteröarna där vi får följa smugglarkungen Bremers äventyr i Kosters arkipelag.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • DAG 1 – MOT BOHUSLÄN

  På snabba vägar går färden mot Bohuslän och vi gör stopp under dagen med möjlighet till mat och dryck. Under eftermiddagen kommer vi till dagens mål – Uddevalla. Staden omges av ett unikt landskap med fjordar närmast staden och skärgård utanför och vi börjar med ett besök på Bohusläns Museum. Här bekantar vi oss närmare med Bohusläns natur, kultur och historia och i konsthallen visas samtidskonst och en båthall med såväl allmoge som fritidsbåtar. Efter besöket väntar Bohusgården Hotel & Konferens beläget vid Byfjorden, där vi bor i tre nätter och vi tilldelas våra rum. Efter en stund på egen hand samlas vi till gemensam middag och varför inte passa på att ta en kvällspromenad på den prisbelönta och unika Strandpromenaden nedanför hotellet.

 • DAG 2 – BÅTTUR TILL SYDKOSTER

  Efter frukost är det dags för dagens äventyr. I hamnen i Strömstad väntar vår båt som skall ta oss ut till Kosteröarna. Under resan till Koster får vi höra historien om smugglarkungen Bremer och hans äventyr i Bohusläns skärgård. Hur han gäckade tullarna och lurade upp dem på grund i de farliga farvattnen. Spriten flödade mellan fartygen och en och annan sup slank säkert ner i smugglarnas strupar. På anrika Grand Hotell, bara ett stenkast från tullarnas kontor, gjordes affärerna upp. Vid ankomst till Koster får vi transport med elbuss till Kostergården, där vi serveras lunch. För bekvämlighetens skull fortsätter vi med elbussen längs syd Kosters idylliska vägar och vi gör ett besök på Naturum Kosterhavet. Via Ekenäs tar vi oss till Kosters kyrka och sedan vidare till Långagärde och Kosters hembygdsmuseum. Från Långagärde tar vi båten tillbaka till Strömstad och bussen tar oss sedan tillbaka till hotellet där vi äter gemensam middag framåt kvällen.

 • DAG 3 – ORUST OCH TJÖRN I EVERT TAUBES FOTSPÅR

  Dagen startar med en god frukost och sedan väntar en innehållsrik dag då vi tillsammans med lokalguide ägnar hela dagen åt de södra delarna av Bohuslän med öarna Tjörn och Orust. Under dagen äter vi gemensam lunch och vi tar oss ut på E6 och åker söderut till det unga samhället Stenungsund, Nordens Petrokemiska Center. Härifrån åker vi över Tjörnbron och ut på Tjörn. Färden fortsätter söderut på ön, via idylliska fiskelägen och kala klippor. Vi stannar till på Klädesholmen innan vi fortsätter till den bohuslänska skärgårdsidyllen Skärhamn. Här ligger Nordiska Akvarellmuseet, som är en unik mötesplats i konsten och ett centrum för konst baserad på vatten, pigment och ljus. Om möjlighet finns, kan den som vill betala entré på plats och gå in och titta, annars får vi tid att på egen hand njuta av det fantastiska landskapet! Via Skärhamn fortsätter vi norrut på ön och kommer snart över på den större av de båda öarna, Orust. Nu är vi verkligen inne i något som vi skulle kunna kalla för ”i Evert Taubes fotspår”. Här, i hjärtat av Bohuslän, fick Evert Taube inspiration till några av sina mest älskade visor. Vi tar färja över Malö strömmar och kommer till Flatön, där vi minsann fortfarande har kvar handelsman Flink. Handelsman Flink hette egentligen Gustaf Johansson och att Taube gav honom namnet ”Flink” berodde faktiskt på att han var så långsam! Vi gör här uppehåll så att vi på egen hand kan uppleva den underbara atmosfären innan vi åker vidare via halvön Boknäset och därifrån med färja över Gullmarsfjorden. Efter en fantastisk dag, säkert med Taubeallsång i bussen är vi åter på hotellet där vi efter en stund på egen hand samlas på nytt för gemensam middag.

 • DAG 4 – HEMÅT

  Som vanligt inleder vi vår dag med frukost. Vi tar farväl av Bohusgården och Uddevalla och både Taubekänslan och minnena av smugglarkungen lever sig kvar i bussen. Möjlighet till mat och dryck ges under dagen och under eftermiddagen är vi åter hemma igen.

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Stockholm Cityterminalen 07:20
Södertälje Torget vid kyrkomuren 08:00
Nykvarn Busshpl C 08:20
Strängnäs Järnvägsstationen 09:00

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
30/7BussBohuslän 4 dgr med Kosteröarna och Evert TaubeBoka på förfrågan6 795:-Boka på förfrågan
Kontakta oss
Open:
 • Vardagar
  09 - 17
Adress:
Björcks Resor
Järnagatan 1
151 71 Södertälje