Skip to main content

Nordkap

Följ med på en resa till midnattssolens land och Europas sista utpost mot norr – Nordkap!
Resans höjdpunkt är besöket på Nordkapsklippan, men på vår färd genom Sverige, Nordnorge och Finland besöker vi även andra intressanta platser och njuter också av fantastiska vyer och dramatisk natur. Höga fjäll och grönskande dalar, djupa fjordar och mäktiga hav, vidsträckta bergsplatåer och storslagna vidder - bilder som etsar sig fast på näthinnan och ger minnen för livet!

Fritextsökning

Dagsprogram

 • DAG 1 – TILL ÖSTERSUND

  Vi börjar vår resa norrut och under dagen gör vi olika uppehåll, så att de som önskar kan inta något ät- och drickbart. Färden går via Gävle vidare till Sundsvall, där vi tar av västerut och passerar Stöde och Bräcke innan vi framåt kvällen når dagens mål Östersund. Vi checkar in på Hotell Östersund och sedan väntar gemensam middag.
  Ca 600 km

 • DAG 2 – ARJEPLOG

  Efter frukost fortsätter vi norrut och är snart inne i det vackra landskapet Lappland. Vår färd går ibland parallellt med den välkända inlandsbanan och vi passerar välkända platser som Dorotea, Vilhelmina och Storuman under dagen med natursköna vyer utanför fönstret. Via Slagsnäs och Mellanström kommer vi framåt kvällen fram till Arjeplog. Här bor vi vid Hornavan på Kraja Hotell och efter incheckning väntar gemensam middag.
  Ca 500 km

 • DAG 3 – SILVERMUSEET, POLCIRKELN OCH SALTSTRAUMEN

  Frukost börjar dagen och sedan gör vi ett besök i Dr Einar Wallqvists Silvermuseum där vi ser närmare på silver, konsthantverk och bruksföremål från nybyggarnas och samernas kultur som han samlade under 60 år. Vi tar därefter en promenad till den vackra Arjeplogs kyrka som blev uppförd av drottning Christina 1641 innan vi åker vidare. Vi kör via Silvervägen och 10 mil norr om Arjeplog korsar vi Polcirkeln. Självklart stannar vi till så att den som vill kan fotografera och föreviga passagen in i midnattsolens land.
  Vi fortsätter över gränsen till Norge och kör vidare ut mot nordnorska kusten där vi stannar till vid Saltstraumen. När tidvattnet rör sig in och ut ur fjorden var sjätte timme pressas 372 miljoner kubikmeter vatten genom ett 3 km långt och 150 m smalt sund vilket gör Saltstraumen till världens starkaste malström med hastigheter på upp till 20 knop. Strömmen tar med sig fisk in i fjorden vilket gör Saltstraumen till ett eldorado för sportfiske – både från båt och på land. Tidpunkten för när strömmen är som starkast under dygnet varierar beroende på tidvattnet och månfasen men vi hoppas ändå på att vi får chansen att imponeras av det fascinerande naturfenomenet.
  Vi fortsätter till Bodø och vårt hotell Thon Hotel Nordlys som blir vårt hem för natten. Efter incheckning väntar gemensam middag.
  Ca 300 km

 • DAG 4 – VACKRA VYER

  Efter frukost lämnar vi Bodø för denna gång. Färden går med hänförande utsikt över höga berg ner längs fjordarna förbi Narvik och vi passerar små nordnorska samhällen och mäktiga skogar. Under eftermiddagen kör vi längs Lyngenfjorden som av många anses vara en av Norges vackraste vägsträckor så ett och annat fotostopp får vi räkna med. Självklart ges också möjlighet till mat och dryck utmed vägen. Framåt kvällen kommer vi till Oteren, där vi checkar in på Welcome Inn Hotel Lyngskroa. Efter incheckning väntar middag och därefter en god natts sömn.
  Ca 480 km

 • DAG 5 – VÄRLDSARV I NORRSKENSSTAD OCH NORDKAP

  Idag håller vi alla tummar vi kan och hoppas att dagen bjuder på solsken så vi framåt natten kan få uppleva Nordkapsklippan i midnattssol, men innan vi kommer så långt väntar ännu en dag full av upplevelser. Färden fortsätter norrut och vi kommer till Alta i Norges nordligaste fylke - Finnmark. Vintertid är norrskenet magiskt och här byggdes världens första norrskensobservatorium i slutet av 1800- talet vilket gett staden namnet ”Norrskensstaden”. På Alta museum kan vi bland annat lära oss mer om detta naturfenomen och här finns också norra Europas största hällristningsområde som
  är upptaget på Unescos världsarvlista. Vi möter en guide som visar oss runt och berättar mer om denna ”bergkonst” som är mellan 2000-6200 år gammal. Vi åker vidare över Sennalandet som med sin karga natur lämpar sig utmärkt för renskötsel och bete, så här är det inte omöjligt att vi möter en och annan ren utmed vägen. Sista sträckan går längs Porsangerfjorden och vidare genom en vägtunnel till ön Magerøya och Honningsvåg där vi checkar in på något av Scandics hotell*. Senast två veckor innan avresa får vi besked om vilket hotell vi skall bo på. Vi får en stund att ta igen oss och sedan väntar middag innan vi sen kväll beger oss mot resans höjdpunkt – besöket på Nordkap!
  Nordkapsklippan är Europas nordligaste utsiktspunkt som ståtar 307 m ö h, och att stå vid ”Globusen” och blicka ut över Ishavet – förhoppningsvis i skenet av
  midnattssol – är en mäktig känsla värd att föreviga! Här finns också Nordkapphallen som ligger insprängd i en bergvägg och härifrån har vi också en fantastisk utsikt över havet. Här visar man också
  panoramafilm över landskapet genom årstiderna och det finns också bl.a utställningar och souvenirshop. Innan vi åker härifrån tilldelas vi ett certifikat som bevis på att vi varit här.
  Efter denna upplevelse åker vi framåt natten tillbaka till hotellet där sköna sängar väntar.
  Ca 500 km

 • DAG 6 – GENOM SAMERNAS RIKE

  Efter tidig frukost är det dags att vända söderut igen. Vi kör genom inre Finnmark i ett område med få människor men - som vanligt – stora naturupplevelser. Dagens etapp är som gjord för vila i bussen efter gårdagens nattliga sejour. På vår väg mot norsk – finska gränsen går färden via Karasjok, som är samernas kulturella och sociala huvudort, beläget i hjärtat av det norska Lappland. Här spelar fortfarande renskötseln en stor roll och omkring 18% av befolkningen i Karasjok sysslar med renskötsel.
  Vi kör vidare över finska gränsen och passerar Stora Enare träsk, som brukar vara isbelagt ända in i juni. Än en gång passerar vi också polcirkeln innan vi kommer till tomtens hemvist – Rovaniemi. Här bor vi på Scandic Rovaniemi och som vanligt väntar middag efter incheckning.
  Ca 680 km

 • DAG 7 – SÖDERUT GENOM LAPPLAND

  Efter frukost tar vi sikte på Sverige och resan går vidare över svenska gränsen genom Lappland. Vi färdas utmed kusten och passerar välkända orter som Haparanda, Luleå, Piteå, Skellefteå och Umeå. Framåt kvällen är vi framme i Örnsköldsvik, där vi tillbringar den sista natten på resan på Scandic Örnsköldsvik. När vi gjort oss hemmastadda är det dags för middag igen.
  Ca 620 km

 • DAG 8 – HEMMA IGEN

  Frukost och sedan lastar vi in vårt bagage en sista gång för sista etappen på denna resa. Färden går längs Bottenhavet och Höga Kusten där vi bl.a stannar till vid Sandöbron och tittar på monumentet över händelserna i Ådalen 1931. Via Härnösand och Sundsvall kör vi vidare söderut och är framåt kvällen åter hemma efter en händelserik resa till Europas sista utpost mot norr!
  Ca 560 km

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Nykvarn Busshpl, Centrum 06:50 18:00
Arboga Resecentrum Hpl D 07:05 17:55
Järna Station 07:10 17:40
Köping OKQ8/Brandstation 07:20 17:40
Södertälje Torget vid kyrkan 07:30 17:15
Hallstahammar Busstation 07:40 17:20
Västerås Bussterminal Hpl I 08:00 17:00
Stockholm Cityterminalen 08:15 16:45
Gävle Busstation hpl Y 10:30 14:30
Sundsvall Busstation 14:20 11:30

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
27/6BussNordkap - 8 dagarMer än 814 995:-Boka
Kontakta oss
Open:
 • Vardagar
  09 - 17
Adress:
Björcks Resor
Järnagatan 1
151 71 Södertälje