Skip to main content

Klassiska Inlandsbanan med Norska Guldkorn

Djupa skogar och öppna landskap, höga berg och djupa dalar, små byar och större städer, kust och hav, fjordar och fjäll, lugna sjöar och dramatiska vattenfall – här finns allt i en fantastisk variation där de
sagolika vyerna hela tiden avlöser varandra! Vi börjar i Sverige med en delsträcka med tåg på klassiska
Inlandsbanan och fortsätter färden med buss till vårt grannland Norge där några riktiga höjdpunkter väntar.
Trondheim – Norges äldsta stad, Atlanterhavsveien, som utsetts till världens vackraste bilväg där den
slingrar fram i yttersta havsbandet, Jugendstaden Ålesund, där fjordar och fjäll möter havet och en båttur på Geirangerfjorden, där vattenfall kastar sig utmed de branta bergssidorna och små bondgårdar klamrar sig fast vid bergsväggarna. Norge är fantastiskt och väldigt rikt på guldkorn!

Fritextsökning

Dagsprogram

 • DAG 1 – MORA-INLANDSBANAN-ÖSTERSUND

  Vi startar under morgonen och vårt första mål för dagen är Mora, där vi framåt eftermiddagen kliver ombord på tåget som skall ta oss till Östersund på den legendariska Inlandsbanan. Av många anses det som Sveriges mest natursköna väg och på varje tåg finns en resvärd som berättar om platser, sevärdheter och naturen, som vi kommer riktigt nära. Strax norr om Orsa passerar vi över den smala järnvägsbron vid det mäktiga Storstupet – 34 meter över Ämåns vatten! Vilda djur längs banan är en vanlig syn och vi färdas genom landskapen Dalarna, Härjedalen och Jämtland, där även våra fyra stora rovdjur lever – björn, varg, lodjur och järv. Även om det är skygga djur så finns en chans att få en glimt av dem, så håll utkik! Ombord finns möjlighet att köpa snacks och fika och tåget stannar också för mat- och fikapauser utmed vägen. I det jämtländska skidåkningsmeckat Åsarna stannar tåget för middag. Efter en tragisk brand våren 2023, då hela Åsarna Skicenter brann ner till grunden, är de nu på väg att bygga upp verksamheten igen i rasande fart och i deras tillfälliga huvudbyggnad på Big Moose, serveras vi buffé i restaurangen. Byn kallas även ”Guldbyn” – ett uttryck som myntades när Sverige tog guld i herrstafetten i OS 1988 när 3 av 4 åkare kom från Åsarna IK – legendarerna Jan Ottosson, Torgny Mogren och Thomas Wassberg. Många är åkarna från Åsarna som gjort succé i landslaget genom åren, tex Johan Olsson och Ida Ingemarsdotter och säsongen 2022-2023 var inget undantag då Moa Lundgren, Jens Burman, William Poromaa och Edvin Anger samtliga hade Åsarna IK som hemmaklubb. Inte konstigt att byn lever upp när du nämner längdåkning!
  Mätta och belåtna går vi ombord på Inlandsbanan igen och fortsätter färden norrut genom Jämtland. Vi spanar efter Storsjöodjuret, då vi åker sista sträckan utmed Storsjön innan vi är framme i Östersund, där vår buss väntar för att ta oss till Hotell Östersund, där en god natts sömn väntar efter incheckning.
  Ca 380 km + tåg

 • DAG 2 – TILL TRONDHEIM

  Vi äter frukost och sedan avresa mot vårt västra grannland Norge. Vi passerar bl.a. kända skidorter som Åre med Åreskutan och Duved. Vid Stjördalsälvens dalgång passerar vi gränsen till Norge vid Storlien.
  Vi kommer sen fram till dagens mål – 1000-åriga staden Trondheim, som ligger omgiven av vackra kullar vid Nidälvens mynning i Trondheimsfjorden. Staden, som kallas ”porten till Norden”, anses vara det norska rikets vagga. Det är en stor stad med norska mått mätt, men Trondheim har ändå lyckats bevara charmen och intimiteten hos en liten stad. Än idag är Trondheim känt som en av Europas typiska trästäder, och stadskärnan har många speciella träbyggnader, vissa byggda så tidigt som på 1700 talet. Vi möter en lokalguide som tar oss med på en rundtur i denna färgglada och charmiga stad, med en myckenhet av grönskande parker och yppigt blommande trädgårdar, lustigt målade trähus, och vackra promenadstråk. Vi får höra mer om stadens historia och får också en guidad visning av Nidarosdomen världens nordligaste katedral, och Norges nationella helgedom.
  Bygget påbörjades 1070 på platsen för Sankt Olavs grav. Nidaros var ett viktigt kristet pilgrimsmål under medeltiden och här finns också Norges kröningsregalier som visas i ärkebiskopens palats. Efter guidningen väntar incheckning på vårt hotell Scandic Nidelven och sedan gemensam middag.
  Ca 280 km

 • DAG 3 – KRISTIANSUND – STADEN MITT I HAVET

  Kanske lite sovmorgon innan frukost för den som vill och sedan får vi en stund på egen hand i Trondheim, innan vi fortsätter vår färd. Under eftermiddagen kommer vi till Kristiansund – en färgstark stad som ser ut att flyta i Atlanten. Staden består av fyra öar som tillsammans bildar ett unikt hamnområde. Stadens hjärta anses av många vara Sundbåten – ett av världens äldsta kollektivtrafikmedel som på bara några minuter transporterar dig mellan de fyra öarna. Kristiansund låg nästan i ruiner efter andra världskriget, då närmare 900 hus brann ner i samband med att staden bombades 1940, för att sedan under 50 års tid byggas upp igen med en särpräglad arkitektur och med hus målade i olika nyanser av rött, gult och grönt, vilket gav Kristiansund smeknamnet ”den polykroma staden”. Staden är annars mest känd för sin klippfisk, eller Bacalao som den också kallas i södra Europa – saltad torsk eller annan vit fisk som traditionellt brukade torkas på klipporna och som än idag exporteras i stora mängder. Vi checkar in på Quality Hotel Grand där vi äter gemensam middag och kanske tar en promenad i omgivningarna innan sänggående.
  Ca 200 km

 • DAG 4 – ATLANTERHAVSVEIENMAGISKA VYER-ÅLESUND

  Efter frukost fortsätter vår resa och nu väntar en av dagens höjdpunkter, då vi beger oss ut på Atlanterhavsveien – den 8,6 km långa vägen längst ut i havsbandet som länkas samman av broar och vägbankar mellan holmar och skär. Den spektakulära vägsträckan som löper från ö till ö i skärgården gav ön Averøy en förbindelse med fastlandet då den först öppnades år 1989. Natur och modern teknik möts och skapar denna mycket unika körupplevelse och en av de vackraste och mest dramatiska vägarna i världen, oavsett om du upplever den i högsommarskrud eller under en riktig höststorm! I den livliga och charmiga fiskebyn Bud väntar lunch på restaurang Bryggjen med utsikt över hamnen och havet och självklart serveras vi deras berömda fisksoppa! Vi kör vidare till Molde -Rosornas stadoch om vädret är bra kör vi upp till utsiktsplatsen Varden och tar en titt på Moldepanoramat, där man vid klart väder kan se 222 fjälltoppar! Vi tar färja över Moldefjärden till Vestnes och sedan sista sträckan till jugendstaden Ålesund som vi når framåt kvällen. Nästan hela staden brann ned till grunden i en stor
  stadsbrand 1904. Den populära stilen för tiden var jugend och det var på det viset som Ålesund fick sin vackra stadskärna med sirliga utsmyckningar, blomsterornament och trinda torn som än idag utmärker staden. Vi kör upp till utsiktspunkten på berget Aksla där vi har en fantastisk utsikt över staden, med ett pärlband av öar åt ena hållet och de majestätiska Sunnmørsalpene åt andra hållet innan incheckning väntar på Scandic Parken, där vi även äter kvällens middag.
  Ca 170 km

 • DAG 5 – GEIRANGERFJORDEN

  Efter frukost beger vi oss till Rådhusbrygga där båt väntar för att under ca 3 timmar ta oss till Geiranger genom den mångomtalade Geirangerfjorden. Vi färdas genom Storfjorden och Synnylvsfjorden och kommer så småningom in i Geirangerfjorden som
  även kallas för ”Kungen av fjordar”. De kända forsarna Brudslöjan, Friaren och De Sju Systrarna kastar sig utför fjällsidorna ner i fjorden och vi far förbi gårdar som ligger på klipphyllor utefter de lodräta fjällväggarna, hundratals meter över fjorden. Vid ankomst till Geiranger finns tid för lunch på egen hand innan vi sätter oss på bussen för
  fortsatt färd genom landskap med fantastiska naturscenerier! Vi kan bland annat se Jotunheimens fjällmassiv resa sig då vi färdas via Grotli och Lom vidare genom Ottadalen och det finns säkert tillfälle för fotostopp utmed vägen innan vi framåt kvällen når Øyer, där vi bor på Scandic Hafjell. Efter incheckning väntar sen middag och en god natts sömn!
  Ca 300 km

 • DAG 6 – MOT HEMORTEN

  Frukost på hotellet innan vi påbörjar hemfärden. En sista dag tillsammans i bussen väntar. Vi passerar gränsen till Sverige och under dagen gör vi olika uppehåll, så att de som önskar kan inta något ät- och drickbart. Under kvällen är vi åter vid hemorten och skiljs åt med många minnen, underbara vyer och naturscenerier fastetsade på näthinnan!
  Ca 600 km

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Stockholm Cityterminalen 06:00 21:00
Södertälje Torget vid kyrkan 06:35 20:30
Nykvarn Busshpl C 06:55 20:10
Läggesta Järnvägsstationen 07:15 19:50
Strängnäs Järnvägsstationen 07:30 19:35
Eskilstuna Busstn, Kyrkogatan 20 08:05 19:00
Västerås Bussterminalen Hpl I 08:45 18:20

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
2/7BussKlassiska inlandsbanan och Norska guldkorn 6 dgr413 495:-Boka
Kontakta oss
Open:
 • Vardagar
  09 - 17
Adress:
Björcks Resor
Järnagatan 1
151 71 Södertälje