Skip to main content

Ångtåg i Uppland och Länna Bruk

Följ med på en resa med både ångtåg* och rälsbuss på museijärnvägen Lennakatten. Doften av stenkol, varm ånga och dunkande skenskarvar bidrar till en känsla av nostalgi samtidigt som vi passerar vackra miljöer utanför fönstren, på vår färd genom Upplands vackra landskap.

I idylliska Länna Bruk väntar lunch och en visning av Uppsalas enda urbana vineri - Länna Bruk Dryckeshandel - innan vi avslutar dagen med eftermiddagskaffe och egen tid i trädgården på Linnés Hammarby.

 

* Med viss reservation - vid torr väderlek och brandfara kan ångloket ersättas av museijärnvägens diesellok

Foto: Bild 1 och 3: Lennakatten, foto Lars Granström, Bild 2: Foto Gustav Dalesjö, Destination Uppsala

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Avresa

  Avresa från vald upphämtningsplats.

 • Museijärnvägen Lennakatten

  Vi kör till Östra Station i Uppsala där det är dags att byta färdmedel för att åka en delsträcka på den 33 km långa museijärnvägen Lennakatten som går mellan Uppsala och Faringe Station. Redan 1876 invigdes järnvägslinjen mellan Länna Station och Uppsala för att kunna förse staden och resten av landets industrier med järn. De boende längs spåren fick snabbt vänja sig vid ånglokets karaktäristiska väsande och fräsande, vilket satte sina spår. Man döpte snabbt om det kolsvarta lilla loket till Lennakatten - ett namn som fortfarande lever kvar. Museijärnvägen trafikeras idag av ånglok, historiska diesellok och rälsbussar och vi börjar turen med ånglok** för att sedan byta till rälsbuss i Marielund.

  ** Med viss reservation - vid torr väderlek och brandfara kan ångloket ersättas av museijärnvägens diesellok

 • Lunch och Länna Bruk Dryckeshandel

  Efter en dryg timmes färd, där vi hinner njuta både av upplevelsen och det vackra landskapet, kommer vi till Länna Station där vi kliver av tåget. Här i den gamla anrika järnbruksmiljön från 1700-talet, bara ett stenkast från stationen väntar lunch innan vi tittar närmare på Länna Bruk Dryckeshandel. Lokalen med anor från 1760-talet, har gått från att vara masugn till sågverk till att idag vara Uppsalas enda urbana vineri. Druvor från egna odlingar i Grekland handplockas, kylpaketeras och transporteras till Länna Bruk, där arbetet startar. Vi får en visning i vinfabriken där vi får höra mer om verksamheten och processen.

 • Linnés Hammarby

  Efter visningen väntar bussen igen för att ta oss till Carl von Linnés sommarbostad Hammarby, som ligger inbäddad i ett vidsträckt odlingslandskap utanför Uppsala. Han köpte gården 1758 som en tillflykt från Uppsalas osunda miljö sommartid och här väntar eftermiddagskaffe och tid att på egen hand utforska trädgården, innan vi påbörjar hemfärden.

 • Hemfärd

  Åter vid Cityterminalen ca kl 16.30, Södertälje ca kl 17.15 och Nykvarn ca kl 17.30.

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Nykvarn Busshpl C 07:40 17:30
Södertälje Torget vid kyrkomuren 08:00 17:15
Stockholm Cityterminalen 08:45 16:30

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
11/8BussÅngtåg i Uppland och Länna BrukMer än 81 275:-Boka
Kontakta oss
Open:
 • Vardagar
  09 - 17
Adress:
Björcks Resor
Järnagatan 1
151 71 Södertälje