Skip to main content

Normandie

Kom med på en resa till det frodiga, historiska och kulinariska Normandie där vi upplever dramatisk historia och ser spår av både Wilhelm Erövraren och andra världskriget, där det i år är 80 år sedan landstigningen i Normandie. Vi får också en försmak av Normandiska specialiteter i form av ost och Calvados och fascineras av storslagna byggnadsverk, vackra naturscenerier och charmiga kuststäder. En resa med mersmak!

Fritextsökning

Dagsprogram

 • DAG 1 – MOT GÖTEBORG

  Vi börjar vår resa och målet för dagen är Göteborg där Stena Lines fartyg avgår mot Kiel framåt kvällen. Efter gemensam middag ombord finns möjlighet till shopping, eller varför inte ta ett glas i baren innan en god natts sömn i sköna DUXsängar väntar.
  Ca 450 km

 • DAG 2 OCH 3 – LiÈGE – NORMANDIE - CAEN

  Efter frukostdag 2 är vi framme i Kiel kl 09.15. Vi kör sedan söder ut genom Tyskland och beroende på vägval ev också Nederländerna innan vi framåt kvällen passerar över gränsen till Belgien. Vi kommer till Liège – vallonernas hemort där vi bor på Mercure Liège City Centre och äter gemensam middag. Frukost dag 3 och vi fortsätter vår färd genom Belgien. Vi passerar gränsen till Frankrike och via Amiens och Rouen, staden där Jean dÁrc brändes på bål, kommer vi in i Normandie och vidare till nedre Normandies huvudstad Caen där vi skall bo i fyra nätter. Staden grundades av Wilhelm Erövraren i början på 1000- talet och som ett minne av den tiden står fortfarande några av de byggnadsverk som han lät uppföra kvar, trots bombningar under andra världskriget i samband med landstigningen av Normandie, då allierade och tyska trupper drabbade samman i staden. Best Western Royal Hôtel Caen Centre ligger i hjärtat av staden i det lugna området Place de la République och efter incheckning väntar gemensam middag på närliggande restaurang.
  Dag 2 ca 620 km, dag 3 ca 540 km

 • DAG 4 – SLAGET OM NORMANDIE – 80 ÅR SEDAN

  Under våra dagar i Normandie får vi sällskap av svensktalande lokalguide och efter frukost åker vi mot kustremsan där de allierades invasion ägde rum 1944. Det är i år 80 år sedan landstigningen påbörjades och de dramatiska händelserna vid Normandies stränder under andra världskrigets slutskede är en viktig del av områdets historia. I den lilla kuststaden Arromanches börjar vi med ett besök på Arromanches 360 där vi får se en mycket sevärd och känsloladdad film kallad ”The price of freedom” där autentiska bilder från landstigningen blandas med bilder från stränderna idag. Här besöker vi också D-Day Museum, där vi får veta mer om ”Dagen D” den 6 juni 1944. Färden går vidare via stränder med kodnamn som Juno, Sword och Gold där brittiska och kanadensiska trupper landsteg för att så småningom komma fram till den amerikanska krigskyrkogården i Colleville sur Mer med sina tusentals vita kors stående i långa rader med utsikt över Omaha Beach. Vi stannar också till vid den tyska kyrkogården som med sina mörka marmorkors som står fem och fem är betydligt mer nedtonad och en kontrast till de allierades kyrkogård. Under eftermiddagen återvänder vi till Caen och vårt hotell. Kvällen är fri för egna utforskningar och med bara några minuters promenad till den historiska stadskärnan, småbåtshamnen och den livliga gågatan med alla sina restauranger är det som gjort för egna strövtåg. Middag på egen hand, allt efter eget intresse!
  Ca 130 km

 • DAG 5 – ”NORMANDIES HJÄRTA” MED OST OCH CALVADOS

  Efter frukost väntar dagens utflykt och nu är det dags att känna smaken av Normandie. Vi kör genom det frodiga landskapet Pays D´Auge, även kallat ”Normandies hjärta”. Vidsträckta äppelodlingar, vars läskande små syrliga äpplen framförallt används vid framställningen av Calvados och Cider, varvas med grönskande kullar där den brunvita boskapen betar av det näringsrika gräset. I Livarot gör vi ett besök hos ostproducenten Graindorge där vi ser tillverkningen och får provsmaka några av de lokala sorterna. Vi fortsätter norrut via staden Lisieux där vi får möjlighet till lunch på egen hand och kommer framåt eftermiddagen till Coudray-Rabut. Här besöker vi den familjeägda egendomen och Calvadosdestilleriet Christian Drouin Domaine Coeur de Lion, som av många anses som en av världens bästa Calvadosproducenter. Här får vi höra mer om hur tillverkningsprocessen går till, från skörd och krossande av äpplen till destillering och lagring och självklart får vi även provsmaka denna specialitet och även husets cider innan vi påbörjar färden tillbaka till Caen. Middag på egen hand.
  Ca 145 km

 • DAG 6 – BLOMSTERKUSTEN OCH BAYEUXTAPETEN

  Efter frukost är det dags för dagens utflykt som går längs den normandiska blomsterkusten – Côte Fleurie – där lummiga mysiga byar och småstäder med trånga gränder och underbara kuststräckor avlöser varandra. Vi tittar närmare på den fashionabla semesterorten Deauville, som omnämns som både ”drottningen av Normandies stränder” och ”Paris riviera”. Med sina överdådiga hotell och tjusiga villor har Deauville sedan 1800-talet inte bara ansetts som en av de mest prestigefyllda badorterna för den franska societeten utan har också blivit en privilegierad plats för den årligen återkommande Amerikanska Filmfestivalen (Festival du Film Américain). Vi besöker också det pittoreska och charmiga Honfleur. Staden har inspirerat många konstnärer och anses av många vara impressionismens vagga och än idag står de nutida konstnärerna runt hamnbassängen och försöker fånga speglingarna i vattnet och ljusspelet i de gamla fasaderna. Vid hamnen ligger också en uppsjö av restauranger och barer så varför inte passa på att sitta ner och njuta av en tallrik musslor eller fisksoppa – är det någonstans man skall göra det så är det här! Ta en promenad genom de smala gränderna kantade av korsvirkeshus där vi hittar massor av spännande butiker som säljer allt från konst och lokala produkter till souvenirer, eller varför inte passa på att titta närmare på Sainte Catherine – kyrkan byggd helt i trä inspirerad av de skandinaviska kyrkorna. Här finns något för alla! Innan vi återvänder till Caen stannar vi också till i den medeltida staden Bayeux, som var en av de första franska städer som befriades av de allierade styrkorna i samband med slaget om Normandie - Operation Overlord. Till skillnad från Caen och övriga städer i Normandie klarade sig Bayeux undan bombningarna, vilket gör att vi än idag kan imponeras av den mäktiga katedralen från 1077 och charmiga korsvirkeshus i gamla stan. I Bayeux ser vi den berömda Bayeuxtapeten som på ett livfullt sätt skildrar Wilhelm Erövrarens seger över engelsmännen i slaget vid Hastings 1066. Det unika med bonaden är inte bara längden – 70 meter – utan också att det är över 1000 år sedan den broderades.
  Vi vänder tillbaka till Caen där vi har kvällen fri med möjlighet till middag på egen hand.
  Ca 200 km

 • DAG 7 OCH 8 – DUISBURG - KIEL

  Efter frukost är det dags att påbörja resan hem mot Sverige igen. Vi kör norrut mot Tyskland via Frankrike och Belgien och gör givetvis stopp med möjlighet till lunch, bensträckare och kaffe båda dagarna. Framåt kvällen dag 7 kommer vi till Duisburg där vi övernattar på Mercure Hotel Duisburg City och äter middag tillsammans på hotellet. Efter frukost dag 8 fortsätter vi genom Tyskland för att framåt kvällen komma till Kiel där vi går ombord på Stena Lines fartyg som avgår under kvällen. Ombord äter vi middag tillsammans och njuter av sjöresan. Dag 7 ca 690 km och dag 8 ca 470 km

 • DAG 9 - HEMÅT

  Frukost serveras ombord innan vi kommer till Göteborg kl 09.15. Vi åker hemåt och skiljs sedan åt med många vackra och kulinariska minnen av Normandie.
  Ca 450 km

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Stockholm Cityterminalen 07:40 17:45
Södertälje Torget vid kyrkan 08:20 17:05
Nykvarn Hpl Centrum 08:40 16:45
Läggesta Järnvägsstationen 09:00 16:25
Västerås Bussterminalen, Hpl I 09:00 15:50
Hallstahammar Busstation 09:20 15:30
Strängnäs Järnvägsstationen 09:20 16:05
Köping OK/Q8 vid brandstationen 09:40 15:10
Eskilstuna Busstation, Kyrkogatan 20 09:55 15:30
Arboga Resecentrum 10:00 14:50
Örebro Resecentrum M,N 12:00 13:30

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
7/9BussNormandie 9 dgrMer än 817 495:-Boka
Kontakta oss
Open:
 • Vardagar
  09 - 17
Adress:
Björcks Resor
Järnagatan 1
151 71 Södertälje