Skip to main content

Öland Spirar

När Näktergalen återkommer till ön och alvarets orkidéer börjar knoppas är det dags för ”Öland Spirar” då en stor del av Ölands verksamheter öppnar upp för ännu en säsong. Runt om på ön erbjuds aktiviteter med fokus på trädgård, odling, hantverk, konst och natur. Bland mycket annat besöker vi slottsparken vid kungafamiljens sommarparadis Solliden, fantastiska öppna trädgårdar, kreativa konstnärer och hantverkare – som gjort för att hitta inspiration eller det där lilla extra som saknas för att göra hemmet eller trädgården komplett! Vi upptäcker också det unika Öland då vår lokalguide – äkta ölänning, född och uppvuxen – tar oss med till sina smultronställen och guidar oss genom Ölands vackra landskap, via Mittlandsskogen, Världsarvet Södra Ölands Odlingslandskap och Stora Alvaret. Öland är fantastiskt!

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1

  Vi påbörjar vår resa under morgonen och kör på snabba vägar söderut.
  Via Ölandsbron kommer vi under eftermiddagen till solens och vindarnas ö – Öland.

  Mitt i den vackra radbyn Vickleby, på kanten mot Stora Alvaret på södra Öland ligger Capellagården, startad av arkitekten och möbelformgivaren Carl Malmsten, en skola där utbildning än idag bedrivs inom bland annat trädgård, möbel och keramik.
  Med sina trädgårdar och gårdsmiljöer är det även ett mycket uppskattat besöksmål och här får vi tid att gå runt på egen hand, besöka plantskolan och trädgårdsbutiken, eller hantverksbutiken i Norrlängan fullmatad med unika produkter tillverkade av nuvarande och tidigare studerande och lärare på Capellagården.

  Efter några timmar på Öland kör vi åter över bron till Kalmar, där First Hotel Witt väntar mitt i centrum. Efter incheckning tar vi en kort promenad till Restaurang Källaren Kronan där vi serveras middag i källarvalven.

 • Dag 2

  Efter frukost väntar Öland igen, där vi möter upp vår guide Ann Alvelid, som under våra dagar tar oss med på vägar som vi kanske inte hade tagit annars för att även visa oss sina smultronställen i Ölands unika landskap.

  Vi kör via Mittlandsskogen – Europas största sammanhängande lövskogsområde nedanför fjällkedjan. Områdets artrikedom och omfattande fornlämningar från järnåldern ger också kulturvärden som har få motsvarigheter i Europa. Vi får bland annat höra sägnen om Odens flisor – en del av ett gravfält med 40 stenar som vi passerar.

  Vårt första stopp blir sedan kungafamiljens sommarparadis Solliden, där fokus för helgen ligger på trädgård och konst i den vackra slottsparken. Här möter vi externa utställare som delar med sig av tips och idéer för din trädgård, i Engelska parken och stenpartiet står årets nya konstutställningar redo att beskådas, och John Taylor från SVT:s Trädgårdstider finns på plats för att publikt påbörja ett projekt i parken.
  I slottsboden finns växter, trädgårdsböcker och redskap mm för den som vill förnya sig innan vi åker vidare till anrika Borgholm, där vi får tid för lunch på egen hand.

  Vi tar nya vägar och kör söderut på östra sidan, och passerar ett antal av Ölands många väderkvarnar innan vi kommer till den mysiga byn Bläsinge, där tättliggande trähus kantar båda sidor av bygatan. Här flödar kreativiteten och konstnärer och hantverkare tar emot i sina personliga och inspirerande trädgårdar som de håller öppna helgen till ära.
  Här får vi tid att på egen hand strosa runt mellan de olika trädgårdarna och konstutställningarna – här finns allt från oljemålningar och akvareller, till möbelkonst, ullhantverk, skulpturer och betong. Även försäljning av plantor och möjlighet till fika finns i flera av trädgårdarna - som gjort för att vila benen en stund och bara njuta av våren!

  Färden går sedan vidare tvärs över ön genom världsarvet Södra Ölands Odlingslandskap, med det karga alvaret på båda sidor om bussfönstret. Dagens sista stopp innan vi kör tillbaka över bron gör vi i Färjestaden vid Paradisverkstaden som inte bara är en keramikverkstad, utan också ett litet paradis i sig, där vi även kan njuta av arkitektur, trädgård och inspirerande miljöer. Här finns allt från små ljusstakar till stora trädgårdsurnor – allt högklassigt och handgjort.

  Vi säger tack och hej för idag till Ann och tillbaka i Kalmar väntar en kväll på egen hand – allt efter eget intresse! Gott om restauranger att välja på för den som vill äta middag och den som orkar kanske avslutar kvällen med en promenad ner till hamnen eller bland de charmiga trähusen på Kattrumpan – vi bor precis intill!

 • Dag 3

  Frukost och utcheckning innan vi beger oss till Öland en sista gång.
  Ann guidar oss i dag också och vid Möckelmossen gör vi ett uppehåll på Stora Alvaret, denna så unika landskapstyp. Här får vi på nära håll beskåda denna trädlösa stepp som sedan slutet av år 2000 ingår i Ölands Världsarv placerat på Unescos lista över miljöer värda att bevara för all framtid.
  Ann berättar mer om både världsarvet och alvaret och har vi tur kanske det finns någon orkidé som börjat blomma.

  Vi kör vidare till vackra Ölands Örtagård, som är anlagd enligt gammal klostertradition.
  Här kan vi i en rofylld miljö vandra runt bland över 300 olika krydd- och medicinalväxter och i gårdsbutiken finns kryddblandningar, teer, marmelader och många annorlunda produkter till försäljning,
  Vid Arontorps Kroppkakor ges möjlighet till lunch eller fika innan vi påbörjar hemresan – varför inte passa på att prova Öländska kroppkakor – landskapsrätten som serveras med lingon, smör och grädde! Här finns även andra alternativ, så alla kan hitta något som tilltalar.

  Vi kör en sista gång tillbaka till fastlandet och börjar färden hemåt. I Tindered stannar vi, med möjlighet till mat och dryck och är åter hemma framåt kvällen.

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Stockholm Cityterminalen 07:20 19:00
Södertälje Torget vid kyrkomuren 08:00 18:20
Järna Järnvägsstationen 08:20 18:00

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
10/5BussÖlands Spirar 3 dgrMer än 83 795:-Boka
Kontakta oss
Open:
 • Vardagar
  09 - 17
Adress:
Björcks Resor
Järnagatan 1
151 71 Södertälje