Trandansen vid Hornborgasjön - 1dag

FAVORIT MED NYTT UPPLÄGG!

Tranorna är vårens efterlängtade budbärare. Med deras ankomst, som ofta stämmer bra överens med vårdagjämningen, kan vi vända vinterns och mörkrets blad och i stället hoppfullt söka oss mot våren och ljuset. På fälten vid Hornborgasjön samlas de i tusental och det är här vi äntligen får det bekräftat – våren är här!

Avresa: 10/4
Pris: 695 kr/person

Pris från:
695:-
Dagar:1
Bussresa, Busskaffe med fralla, 1 timmes guidning vid Trandansen, Besök vid Naturum Hornborgasjön, Lunch inklusive dryck, kaffe och liten dessert på Restaurang Wrågården, Besök med möjlighet till inköp vid Gunnes väskor, Kaffe med rulltårta
Boka resa

Program

Avfärd från Järna, järnvägsstationen, kl 06.10, Södertälje Torg kl 06.30 och Nykvarn, busshpl C, kl 06.45.

Vi kör mot Västergötland och eftersom vi har lång väg att köra gör vi stopp för busskaffe med fralla på lämplig plats utmed vägen. Under förmiddagen kommer vi till Bjurum vid Hornborgasjön mitt på Västgötaslätten. Här vid sjöns sydvästra ände ligger fälten där tranorna varje vår stannar för att rasta på sin väg mot häckningsplatserna längre norrut. Området blev ett turistmål när en film om tranorna, signerad naturfilmaren Arne Sucksdorff, visades på biograferna och sedan början av 50-talet har transkådandet här varit en folkfest. Till Trandansen kommer nu runt 150 000 besökare varje år för att se när tranorna ”bär ljus i säng” – alltså när de kommer med våren till den kalla Norden. Vi möts av en guide som under 1 timme kommer att berätta mer om tranorna och detta spektakulära skådespel som återkommer år från år. Det är omöjligt att förutse när de första tranorna anländer, när de är som flest och när de drar vidare norrut – allt beror på väder och hormoner. Exakt hur många tranor som rastar vid Hornborgasjön i mars-april varje år vet man inte heller, men tranräknarna i Hornborgasjöns fältstation ser till att vi i alla fall får veta hur många som finns på plats dag för dag. I mars brukar de första tranorna anlända och den högsta noteringen för antal fåglar som några veckor senare förvandlar fälten vid Trandansen till ett grått gungande hav kom den 3 april 2019, då man räknade till 27 300 fåglar! Helt otroligt och det är liv och rörelse – både för ögon och öron! När vi ändå befinner oss vid en av Europas viktigaste fågelsjöar passar vi också på att stanna till vid det vackra Naturum Hornborgasjön som är byggt på pelare i vattnet vid sjöns östra sida. Här finns en vacker och visuell utställning där den som vill kan hitta mer information om områdets natur, geologi och historia och här finns också gott om möjligheter att titta efter fler fågelarter, antingen från fågeltornet ovanför utställningen eller från de gångvänliga spångarna runt Naturum. Fyllda av intryck och frisk luft beger vi oss till Wrågården i trakterna av Falköping. Wrågården drivs nu i femte generation och har gått från att vara ett traditionellt jordbruk till ett företag i besöksnäringen där de inte bara driver en älg- och bisonpark och ”Älghotell” på ägorna utan också Restaurang Wrågården, där sen lunch väntar kl 14.30. Mätta och belåtna kör vi vidare mot Jönköping där vi rundar Vätterns södra spets och fortsätter via E4:an till Mantorp där vi stannar till för kaffe med rulltårta vid Gunnes väskor. Här hittar vi också det största och mest prisvärda sortimentet av väskor, plånböcker, handskar och paraplyer och för den som vill finns möjlighet att fynda i butiken innan det är dags för den avslutande etappen hem. Efter en lång dag med mycket frisk luft och många mil är vi åter i Järna ca kl 20.30, Södertälje ca kl 20.50, och Nykvarn ca kl 21.10.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
10/4Buss Mer än 8695:-Boka