Trandansen vid Hornborgasjön

Tranorna är vårens efterlängtade budbärare. Med deras ankomst, som ofta stämmer bra överens med vårdagjämningen, kan vi vända vinterns och mörkrets blad och i stället hoppfullt söka oss mot våren och ljuset. På fälten vid Hornborgasjön samlas de i tusental och det är här vi äntligen får det bekräftat – våren är här!

Avresa: 7/4
Pris: 595 kr/person

Status:
Fullt

Program

Avfärd från Järna, järnvägsstationen, kl 05.40, Södertälje Torg kl 06.00 och Nykvarn, busshpl C, kl 06.20. Vi kör mot Västergötland och eftersom vi har lång väg att köra gör vi stopp för busskaffe med fralla på lämplig plats utmed vägen.

Under förmiddagen kommer vi till Bjurum vid Hornborgasjön mitt på Västgötaslätten. Här vid sjöns sydvästra ände ligger fälten där tranorna varje vår stannar för att rasta på sin väg mot häckningsplatserna längre norrut. Området blev ett turistmål när en film om tranorna, signerad naturfilmaren Arne Sucksdorff, visades på biograferna och sedan början av 50-talet har transkådandet här varit en folkfest. Till Trandansen kommer nu runt 150 000 besökare varje år för att se när tranorna ”bär ljus i säng” – alltså när de kommer med våren till den kalla Norden. Vi möts av en guide som under 1 timme kommer att berätta mer om tranorna och detta spektakulära skådespel som återkommer år från år. Det är omöjligt att förutse när de första tranorna anländer, när de är som flest och när de drar vidare norrut – allt beror på väder och hormoner. Exakt hur många tranor som rastar vid Hornborgasjön i mars-april varje år vet man inte heller, men tranräknarna i Hornborgasjöns fältstation ser till att vi i alla fall får veta hur många som finns på plats dag för dag. I mars brukar de första tranorna anlända och som mest kan det röra sig om 13- 14 000 fåglar som några veckor senare förvandlar fälten vid Trandansen till ett grått gungande hav. Det är liv och rörelse – både för ögon och öron!

Vi fortsätter vår färd och i Falköping beger vi oss till Restaurang Bredablick uppe på Mösseberg med milsvid utsikt över Falköpingsbygden. Vi äter dagens lunch i bufféform och innan vi lämnar Falköping stannar vi också till vid Falbygdens ost som i dag drivs av 5:e generationen mejerister. Deras specialitet är långtidslagrad ost och här botaniserar vi bland ostdiskar och presentartiklar innan vi åter tar plats i bussen. Vi rundar Vätterns södra spets och kommer via E4:an till Mantorp där vi stannar till för kaffe med rulltårta vid Gunnes väskor. Här hittar vi också det största och mest prisvärda sortimentet av väskor, plånböcker, handskar och paraplyer och för den som vill finns möjlighet att fynda i butiken innan det är dags för den avslutande etappen hem. Efter en lång dag och många mil är vi åter i Järna ca kl 19.40, Södertälje ca kl 20.00, och Nykvarn ca kl 20.20