Skip to main content

Trandansen vid Hornborgasjön

Tranorna är vårens efterlängtade budbärare. Med deras ankomst, som ofta stämmer bra överens med vårdagjämningen, kan vi vända vinterns och mörkrets blad och i stället hoppfullt söka oss mot våren och ljuset. På fälten vid Hornborgasjön samlas de i tusental och det är här vi äntligen får det bekräftat – våren är här!


Anslutning: Järna, Södertälje och Nykvarn

 

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Säkerhet är alltid högsta prioritet för oss. Under rådande pandemi har vi infört säkerhetsåtgärder för att ni ska känna er trygga med att resa med oss.
För information om de säkerhetsåtgärder vi vidtagit för att förebygga smittspridning av covid 19 i samband med våra resor hänvisas till vår hemsida: www.bjorcks.se/corona

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Avresa

  Vi kör mot Västergötland och eftersom vi har lång väg att köra gör vi stopp för busskaffe med fralla på lämplig plats utmed vägen.

 • Naturum och Hornborgasjön

  Under förmiddagen kommer vi till Hornborgasjön - en av Europas viktigaste fågelsjöar! Vi stannar till vid det vackra Naturum Hornborgasjön som är byggt på pelare i vattnet vid sjöns östra sida. Här finns en vacker och visuell utställning där den som vill kan hitta mer information om områdets natur, geologi och historia och här finns också gott om möjligheter att titta efter fler fågelarter, antingen från fågeltornet ovanför utställningen eller från de gångvänliga spångarna runt Naturum. Efter någon timme kör vi till Bjurum vid sjöns sydvästra ände, där tranorna varje vår stannar på fälten vid ”Trandansen”, för att rasta på sin väg mot häckningsplatserna längre norrut. Området blev ett turistmål när en film om tranorna, signerad naturfilmaren Arne Sucksdorff, visades på biograferna och sedan början av 50-talet har transkådandet här varit en folkfest. Till Trandansen kommer nu runt 150 000 besökare varje år för att se när tranorna ”bär ljus i säng” – alltså när de kommer med våren till den kalla Norden.

 • Guidning

  Vi möts av en guide som under 1 timme kommer att berätta mer om tranorna och detta spektakulära skådespel som återkommer år från år. Det är omöjligt att förutse när de första tranorna anländer, när de är som flest och när de drar vidare norrut – allt beror på väder och hormoner. Exakt hur många tranor som rastar vid Hornborgasjön i mars-april varje år vet man inte heller, men tranräknarna i Hornborgasjöns fältstation ser till att vi i alla fall får veta hur många som finns på plats dag för dag. I mars brukar de första tranorna anlända och den högsta noteringen för antal fåglar som några veckor senare förvandlar fälten vid Trandansen till ett grått gungande hav kom den 3 april 2019, då man räknade till 27 300 fåglar! Helt otroligt och det är liv och rörelse – både för ögon och öron!

 • Lunch

  Fyllda av intryck och frisk luft beger vi oss till Wrågården i trakterna av Falköping. Wrågården drivs nu i femte generation och har gått från att vara ett traditionellt jordbruk till ett företag i besöksnäringen där de inte bara driver en älg- och bisonpark och ”Älghotell” på ägorna utan också Restaurang Wrågården, där sen lunch väntar kl 14.30.

 • Gunnes väskor och Kaffe

  Mätta och belåtna kör vi vidare mot Jönköping där vi rundar Vätterns södra spets och fortsätter via E4:an till Mantorp där vi stannar till för kaffe med rulltårta vid Gunnes väskor. Här hittar vi också det största och mest prisvärda sortimentet av väskor, plånböcker, handskar och paraplyer och för den som vill finns möjlighet att fynda i butiken innan det är dags för den avslutande etappen hem.

 • Hemåt

  Efter en lång dag med mycket frisk luft och många mil är vi åter i Järna ca kl 20.15, Södertälje ca kl 20.30, och Nykvarn ca kl 20.50.

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Stockholm Cityterminalen 05:50 21:10
Järna Järnvägsstationen 06:10 20:15
Södertälje Torget vid kyrkomuren 06:30 20:30
Nykvarn Busshpl C 06:45 20:50

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
1/4BussTrandansen vid Hornborgasjon6995:-Boka
Kontakta oss
Open:
 • Vardagar
  09 - 17
Adress:
Björcks Resor
Järnagatan 1
151 71 Södertälje