Skip to main content

Norge - Vilt och vackert

Följ med på en rundresa med storslagna vyer och fantastiska upplevelser! Vi åker tåg med Bergensbanen med fantastiska vyer över Hardangervidda och med Flåmsbana - en av Europas mest spektakulära tågsträckningar! Vi gör en båttur genom Aurlands- och Nærøyfjorden - ett av Norges bildskönaste fjord- och fjällandskap och på vår färd genom landskapet utmed Hardangerfjorden, som med alla sina fruktodlingar också är Norges centrum för hantverkscider, passar vi på att besöka en av äppelodlingarna och prova äkta ”Hardangersider”. Norge är fantastiskt – galet vilt och vackert!

 

 

Foto: Morten Rakke

Fritextsökning

Dagsprogram

 • DAG 1 – MOT NORGE

  Vi startar tidig morgon och denna dag får vi mer eller mindre betrakta som en transportsträcka, givetvis med uppehåll för måltider mm. Vi passerar gränsen och via Oslo kör vi vidare genom den vackra Hallingdalen och kommer framåt kvällen till dagens mål Gol och Storefjell Resort Hotel. Vi bor på Golsfjellet, med vackra omgivningar och efter incheckning väntar gemensam middag. Hotellet har även bastu och pool, varför badkläder är en fördel att ha med om man vill utnyttja det. Vi tilldelas våra rum och därefter serveras relativt sen middag.
  OBS! Lång dag - Ca 680 km

 • DAG 2 – BERGENSBANEN, HARDANGERVIDDA, FLÅMSBANA OCH FJORDKRYSS

  Efter frukost väntar utcheckning och sedan en härlig dag där vi byter ut bussen några timmar för att komma så nära naturen som det bara går. Från frukostbuffén plockar var och en ihop sitt eget ”lunchpaket” och äter när den vill under dagen. Vi kör till Geilo, beläget på 800 meters höjd i utkanten av Hardangervidda med det nästan 2000 m höga Hallingskarvet i bakgrunden. Här kliver vi på tåget och åker med Bergensbanen från Geilo till Myrdal och redan efter Geilo öppnar sig landskapet och tåget börjar äta sig allt högre upp på bergets sida. Under en timme färdas vi över det dramatiska landskapet, genom tunnlar och över broar. Bergensbanen har utsetts till en av världens vackraste tågresor och den mest spektakulära sträckan går över Hardangervidda, den högsta bergsplatån i Europa. Vid Finse når vi Bergensbanens högsta punkt, 1 237 m ö h innan vi kommer fram till Myrdal där det är dags att sträcka på benen för att byta tåg till den berömda Flåmsbanan. Tåget tar oss från Myrdal på 867 m ö h ner genom Flåmsdalen – en av världens vackraste och mest spektakulära tågsträckor! Vi njuter till fullo av den behagliga färden och kan på intet sätt se oss mätta på de enorma utsikterna vi har. Under turen ser vi allt från de snötäckta bergstopparna och vattenfall som kastar sig nedför fjället till mjuka fjordlandskap. Väl nere i Flåm, som ligger vid Aurlandsfjorden får vi några timmar på egen hand innan vi under eftermiddagen stiger ombord på en båt som tar oss med på en kryssning genom ett av de vackraste och mest populära fjordområdena i Norge. Vi kryssar genom två av Sognefjordens armar, Aurlandsfjorden och den smala Nærøyfjorden – ännu ett av världsarven på Unescos lista. Här reser sig de höga och branta fjällen ur vattnet och skapar en trolsk stämning när de varvas med små samhällen i de djupa dalarna. Fartyget lägger till vid kajen i Gudvangen där vår buss väntar för att ta oss den sista etappen till dagens mål Voss och Scandic Voss som ligger med hänförande utsikt över bergen och sjön Vangsvatnet. Efter incheckning väntar middag. Ca 120 km med buss

 • DAG 3 – HARDANGERFJORDENS ÄPPELODLINGAR OCH FORSARNAS DAL

  Frukost på hotellet och utcheckning innan ännu en fantastisk utflyktsdag väntar. Även idag tar vi seden dit vi kommer och gör våra egna lunchpaket i samband med frukosten. En stor del av dagen går färden längs med Hardangerfjorden som ofta benämns som drottningen av de norska fjordarna. I Kvanndal tar vi vägfärja över Hardangerfjorden till Utne och när fjorden förgrenar sig fortsätter vi följa Sørfjorden som är den längsta armen. Vi omges av branta fjäll, storslagna forsar och frodiga fruktodlingar som klättrar utmed sluttningarna. Värmen från Golfströmmen och de höga bergen i kombination med de smala fjordarnas vatten ger ett perfekt mikroklimat, som klippt och skuret för odling av frukt och bär, vilket gör att området runt Hardangerfjorden står för 40% av Norges fruktproduktion. Då vi befinner oss i Norges äppelregion passar vi på att stanna till hos en av äppelodlarna. Aga Sideri är en av många uppskattade ciderproducenter runt Sørfjorden och det som en gång var en traditionell familjegård är nu ett modernt och prisbelönt ciderföretag. Här får äpplena som odlas all kärlek de behöver för att till slut bli till gyllene bubblor och vi får en rundvisning där vi får veta mer om både odling och tillverkning av cider. Vi njuter av de idylliska omgivningarna och provsmakar gårdens cider i kombination med ost, innan det är dags att fortsätta. Vi lämnar Hardangerfjorden bakom oss och kör via Oddadalen, eller Forsarnas dal som den också kallas. På en sträcka av knappt två mil finns ett flertal vattenfall så det gäller att hålla ögonen öppna för att inte missa något. Genom hela dalen följer vi älven Grøndalslona och stannar till vid en av Norges mest kända forsar – Låtefossen – en tvillingfors som har en fallhöjd på 165 m och ligger precis utmed vägen. Den ”duschar” både vägen och omgivningen innan den försvinner under stenbron och vidare ut i älven – en mäktig syn! Efter detta stopp återstår bara sista etappen och i fylket Telemark kommer vi till Vrådal, och Straand Hotel, som blir vårt hem för natten. Efter incheckning väntar gemensam middag. Ett dopp i sjön kanske kan locka innan läggdags, då vi bor precis vid strandkanten.
  Ca 280 km

 • DAG 4 – HEMÅT

  Efter tidig frukost på hotellet startar vår hemresa och under dagen gör vi olika uppehåll, så att de som önskar kan inta något ät- och drickbart. Via Kongsberg och Drammen passerar vi gränsen till Sverige. Under kvällen är vi åter vid hemorten och skiljs åt med många minnen, underbara vyer och naturscenerier fastetsade på näthinnan!
  OBS! Lång dag – Ca 670 km

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Stockholm Cityterminalen 06:00 21:00
Södertälje Torget vid kyrkan 06:35 20:30
Nykvarn Busshpl C 06:55 20:10
Läggesta Järnvägsstationen 07:15 19:50
Strängnäs Järnväggstationen 07:30 19:35
Västerås Bussterminalen Hpl I 07:45 19:00
Eskilstuna Busstn, Kyrkogatan 20 08:05 19:00
Hallstahammar Busstn 08:05 18:40
Köping OKQ8/Brandstation 08:25 18:20
Arboga Resecentrum Hpl D 08:45 18:00
Örebro Resecentrum Hpl N 10:00 17:30

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
12/8BussNorge- Vilt och Vackert 4 dgrMer än 89 395:-Boka
Kontakta oss
Open:
 • Vardagar
  09 - 17
Adress:
Björcks Resor
Järnagatan 1
151 71 Södertälje