Skip to main content

Sagolika Sommen och shopping på Torpöslingan

Torpön är den största ön i sjön Sommen i södra Östergötland. Här finns inom ett mycket begränsat område mycket att göra när vi kör via den sk Torpöslingan som sträcker sig både över ön och fastlandet – 4 mil fyllda av hantverk, shopping, kultur, mat och naturupplevelser.

Fritextsökning

Dagsprogram

  • Via Linköping och Mjölby, kör vi mot Malexander och Blåvik - färjeläget där linfärjan Viktoria väntar för att ta oss över Sommen till Torpön.

  • För att vi skall få lite sjökänsla går vi ombord (om vädret tillåter) och överfarten tar knappt 5 minuter.

  • Väl på Torpön så tar vi en promenad på 150 meter och börjar med att besöka Naturum Sommen där vi på egen hand går runt och stiftar mer bekantskap med Sommenbygdens natur och kultur. Vi ser bla det stora akvariet med olika fiskarter som finns i Sommen och här finns även en topografisk modell och pekdatorer med ämnesinformation som vi kan stifta närmare bekantskap med.

  • När vi är färdiga på Naturum är det dags för lunch som vi äter i Färjelägets restaurang och självklart väljer vi att äta specialiteten som är ”Torpötallrik” med varmrökt lax från ett rökeri i närheten. Om vädret är bra kanske någon vill ta kaffet efter lunchen på uteserveringen precis vid vattnet.

  • Vi åker vidare över Torpön och kommer strax till Stebbarps Gård där man odlar och förädlar frukt och bär från skog och trädgård. I gårdsbutiken kan vi köpa gårdens egna produkter innan färden går vidare på slingrande vägar över ön genom vackra lövängar och med Sommen som glittrande dyker upp bakom en krök, ibland till höger och ibland till vänster innan vi passerar över till fastlandet. Vid Nääs gårdsbryggeri gör vi nästa stopp. I den varsamt renoverade ladugården ryms bla ett modernt hantverksbryggeri och vi bjuds vi på ett litet smakprov av gårdens öl i samband med att vi får en rundvisning där vi får höra mer om verksamheten och även titta närmare på bryggeriet. där vi får följa hela processen från maltkross, bryggning och tappning av flaskorna. På gården finns även ett viltslakteri och i gårdsbutiken kan den som vill handla folköl, viltkött mm innan vi åker vidare.

  • Så är det dags för det sista besöket på Torpöslingan. På Brostorps Gård dukar familjerna Ydrestrand upp kaffe och vi äter så mycket vi vill av gårdens berömda ostkaka som görs på mjölk från de egna korna. Här kan vi också köpa med oss ostkaka eller ost av gårdens egen tillverkning.

  • Efter att ha njutit av ostkakan är det dags för hemfärd. Omkring kl 20.10 är vi åter i Järna, 20.30 i Södertälje och 20.50 i Nykvarn.

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Södertälje Torget vid kyrkan 08:00 20:30
Järna Järnvägsstationen 08:20 20:10

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
24/8BussSagolika Sommen och shopping på TorpöslinganMer än 81 125:-Boka
Kontakta oss
Open:
  • Vardagar
    09 - 17
Adress:
Björcks Resor
Järnagatan 1
151 71 Södertälje