Skip to main content

Göta Kanal och Sankt Anna Skärgård

Upplev den unika kombinationen av två storslagna naturattraktioner! Vi börjar dagen med en av Sveriges största turistattraktioner när vi färdas ”den sista etappen” på Göta kanal från Söderköping för att sedan komma ut i Sankt Anna skärgård som med sina tusen öar och unika naturreservat tillhör Östergötlands vackraste och mest omväxlande kustområden. Vår kapten lotsar oss och under dagen gör vi även ett strandhugg vid Capella Ecumenica* innan vi når vår slutdestination Arkösund.
En sak är säker - sällan möter hav och land varandra så vackert som här!

* Med viss reservation. Om kapellet är bokat för vigsel eller liknande kan vi inte gå iland vid Capella Ecumenica. Kaptenen kryssar i så fall runt lite extra i skärgården och tid för ankomst Arkösund blir densamma.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Buss mot Söderköping

  Avresa från vald upphämtningsplats.
  Vi kör till Söderköping, där M/S Göta Lejon väntar för att ta oss med på en underbar kryssning genom ett storslaget byggnadsverk och den vackraste av världar – Göta Kanal och den Svenska skärgården.

 • M/S Göta Lejon

  I samband med avgång kl 09.00 serveras kaffe med dubbelfralla medan vi färdas den sista etappen av Göta Kanal ut i Östersjön. Kanalen är en av Sveriges mest kända och välbesökta turistattraktioner och vi upplever två slussar - Tegelbruket och Mem - innan vi kommer ut i Slätbaken – en lång östersjövik vars stränder är kantade av slott och herresäten. Färden går vidare mot Etersundet och Stegeborgs slottsruin passeras på nära håll. Vi befinner oss nu i en av vårt lands vackraste skärgårdar – Sankt Anna skärgård där vi sätter kurs mot den vackra ön Capella Ecumenica. Här gör vi strandhugg* för att se Hilding Bielkhammars livsverk, en ekumenisk kyrka mitt i skärgården och en avbild av Sankt Anna gamla kyrka. Lunch serveras ombord medan kryssningen fortsätter förbi Kåreholms slott och vårkasen Lönshuvud innan vi lägger till vid Vikbolandets svar på Sandhamn – skärgårdsidyllen Arkösund – omkring kl 13.00.

 • Arkösund

  Vi får en stund att strosa runt på egen hand, eller varför inte titta in i marknadsbodarna där vi
  (under förutsättning att de har öppet) hittar marint, diverse konst och hantverk.

 • Hemfärd

  Vi påbörjar hemfärden och tar vägfärja från Säter-Skenäs över Bråviken. Redan i mitten av 1600-talet började Drottning Kristina ordna roddturer över Bråviken för att hon lättare skulle kunna nå sina vänner på Vikbolandet. En annan anledning till att det kom igång färjetrafik i organiserad form var säkert det faktum att Söderköping var en stor och viktig handelsstad som människor på båda sidor om leden var angelägna att nå, utan att behöva ta sig igenom den besvärliga Kolmårdenskogen. Omkring kl 17.00 är vi tillbaka i Södertälje igen.

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Nykvarn Hpl Centrum 06:25 17:20
Södertälje Torget vid kyrkan 06:45 17:00
Järna Järnvägsstationen 07:05 16:40

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
17/8BussGöta Kanal och Sankt Anna Skärgård Mer än 81 230:-Boka
Kontakta oss
Open:
 • Vardagar
  09 - 17
Adress:
Björcks Resor
Järnagatan 1
151 71 Södertälje