Skip to main content

Ölands skördefest - 3 dagar

Än en gång slår ”Sveriges skafferi” upp dörrarna på vid gavel när hela Öland bjuder in till Sveriges största skördefest som 25- års jubilerar 2022! Mat, konst, hantverk, aktiviteter, mängder av människor och Ölands speciella ljus och underbara natur bidrar till den speciella stämningen som gör skördefesten till en folkfest av sällan skådat slag!

Avresa: 30/9
Pris: 2 995kr
Anslutning: Järna, Nykvarn och Södertälje

 

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Säkerhet är alltid högsta prioritet för oss. Under rådande pandemi har vi infört säkerhetsåtgärder för att ni ska känna er trygga med att resa med oss.
För information om de säkerhetsåtgärder vi vidtagit för att förebygga smittspridning av covid 19 i samband med våra resor hänvisas till vår hemsida: www.bjorcks.se/corona

Fritextsökning

Dagsprogram

 • DAG 1

  Vi påbörjar vår resa under morgonen och kör på snabba vägar söderut. Via Ölandsbron kommer vi under eftermiddagen till solens och vindarnas ö – Öland. Här pågår skördefesten för fullt och överallt längs de öländska vägarna kan vi se de karakteristiska halmbalarna dekorerade med pumpor. Bönder, odlare och gårdsbutiker står förberedda och erbjuder ett stort sortiment av prydnadspumpor, sockermajs, höstpotatis, lin, eterneller m.m. På ön finns också många duktiga hantverkare och konstnärer som har öppet och visar sina alster och mat- och hantverksmarknaderna avlöser varandra. Programmet för våra dagar här bestäms av väder och vind, och trafiken på ön är många gånger kaotisk dessa dagar och köerna kan vara långa, vilket gör att vi inte binder upp oss utan tar dagen som den kommer.

 • Några av platserna vi planerar att besöka innan vi påbörjar hemresan på söndagen är Paradisverkstaden i Färjestaden strax söder om Ölandsbron. Det är inte bara en keramikverkstad, utan också ett litet paradis i sig, där vi även kan njuta av arkitektur, trädgård och inspirerande miljöer. Här finns allt från små ljusstakar till stora trädgårdsurnor – allt högklassigt och handgjort.
  Eriksöre bygata är också ett måste på skördefesten. Här öppnar de boende upp sina hus och trädgårdar och längs med den 200 meter långa gatan dukas landskapets läckerheter och hantverk upp till försäljning. Grönsaksodlarna erbjuder lokalt odlade pumpor i alla former och färger samt lök, potatis mm. Här gror även ett starkt motorintresse och motorcyklar, gamla traktorer och veteranbilar är en vanlig syn.
  Ett stopp i Borgholm hör till - här sjuder det alltid av liv under skördefesten! Hela centrum fylls av torghandel, mat, serveringar, underhållning, konst, hantverkare, shopping och utsmyckningar – här finns något för alla!
  Vi hoppas också på att besöka vackra Ekerum Resort, där den traditionella hantverks- och matmässan brukar pågå. Här möter vi ett urval av Sveriges bästa slöjdare och hantverkare och träslöjd, tennsmide, skinnprodukter, keramik och handvävda mattor är bara en liten bråkdel av vad vi kan hitta här. I matboden finns massor av småskaliga delikatesser som marmelad, rökt viltkött, hemystad ostkaka, rökt fisk, gårdsproducerade ostar mm.

 • Efter några timmar på Öland kör vi åter över bron till Kalmar, där First Hotel Witt väntar mitt i centrum. Efter incheckning tar vi en kort promenad till Restaurang Källaren Kronan där vi serveras middag i källarvalven.

 • DAG 2

  Efter frukost är det dags för ännu en dag på Ölands Skördefest. För att få ut det mesta möjliga av dagen har vi med oss en lokalguide som visar oss sina smultronställen och också berättar mer om vad vi ser utmed vägen. Möjlighet till lunch på egen hand ges under dagen. Efter en dag fylld av intryck, färger, lukter och smaker lämnar vi Öland och skördefesten och vänder åter till Kalmar där middag väntar.

 • DAG 3

  Efter lite sovmorgon och frukost i lugn och ro är det dags att säga farväl till Kalmar för den här gången. Vi kör genom de småländska skogarna till Kosta och Kosta Boda glasbruk med anor från 1700-talet. På området hittar ni förutom hyttan med traditionell glasblåsning även Kosta Boda butiken, som är fylld med bruks- och konstglas av både första- och andrasortering och Kosta Outlet som med sina 20.000 kvadratmeter shoppingyta erbjuder märkeskläder, skor, böcker, sportartiklar, heminredning m.m. Här finns också möjlighet till lunch och fika för den som vill innan vi fortsätter hemresan och framåt kvällen är vi åter hemma igen.

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Nykvarn Busshpl C 07:40 18:20
Södertälje Torget vid kyrkomuren 08:00 18:00
Järna Järnvägsstationen 08:20 17:40

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
30/9BussÖlands Skördefest 3 dgrMer än 82 995:-Boka
Kontakta oss
Open:
 • Vardagar
  09 - 17
Adress:
Björcks Resor
Järnagatan 1
151 71 Södertälje