Skip to main content

Ölands Skördefest

Än en gång slår ”Sveriges skafferi” upp dörrarna på vid gavel när hela Öland bjuder in till Sveriges största skördefest, där vi som så många gånger förr är på plats. Mat, konst, hantverk, aktiviteter, mängder av människor och Ölands speciella ljus och underbara natur bidrar till den speciella stämningen som gör skördefesten till en folkfest av sällan skådat slag.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • DAG 1

  Vi påbörjar vår resa under morgonen och kör på snabba vägar söderut. Via Ölandsbron kommer vi under eftermiddagen till solens och vindarnas ö – Öland. Här pågår skördefesten för fullt och överallt längs de öländska vägarna kan vi se de karakteristiska halmbalarna dekorerade med pumpor. Bönder, odlare och gårdsbutiker står förberedda och erbjuder ett stort sortiment av prydnadspumpor, sockermajs, höstpotatis, lin, eterneller m.m. På ön finns också många duktiga hantverkare och konstnärer som har öppet och visar sina alster och mat- och hantverksmarknaderna avlöser varandra. Programmet för våra dagar här bestäms av väder och vind, och trafiken på ön är många gånger kaotisk dessa dagar. Köerna kan vara långa, vilket gör att vi inte binder upp oss utan tar dagen som den kommer, men några av
  platserna vi preliminärt planerar att besöka innan vi påbörjar hemresan på söndagen är: Eriksöre bygata - ett måste på skördefesten! Här öppnar de boende upp sina hus och trädgårdar och längs med den 200 meter långa gatan dukas landskapets läckerheter och hantverk upp till försäljning. Grönsaksodlarna erbjuder lokalt odlade pumpor i alla former och färger samt lök, potatis mm. Här gror även ett starkt motorintresse och motorcyklar, gamla traktorer och veteranbilar är en vanlig syn. Vi hoppas också på att besöka Ekerum Resort, där den traditionella hantverks- och matmässan brukar pågå. Här möter vi ett urval av Sveriges bästa slöjdare och hantverkare och i matboden finns massor av småskaliga delikatesser.
  Ett stopp i Borgholm hör till - här sjuder det alltid av liv under skördefesten! Hela centrum fylls av torghandel, mat, serveringar, underhållning, konst, hantverkare, shopping och utsmyckningar – här finns något för alla!
  Även den mysiga köpingen Mörbylånga finns med i planerna, där hela torget är en enda stor ostfestival där utställare från många delar av landet har en gemensam nämnare – samtliga tillverkar ost eller produkter med association till ost. Ett perfekt tillfälle att provsmaka och handla dina favoriter, allt från ostkakor till ostbrickor.
  Om tiden räcker till stannar vi också till vid Paradisverkstaden i Färjestaden strax söder om Ölandsbron. Det är inte bara en keramikverkstad, utan också ett litet paradis i sig, där vi även kan njuta av arkitektur, trädgård och inspirerande miljöer. Här finns allt från små ljusstakar till stora trädgårdsurnor – allt högklassigt och handgjort.
  Efter några timmar på Öland kör vi åter över bron till Kalmar, där First Hotel Witt väntar mitt i centrum. Efter incheckning tar vi en kort promenad till Restaurang Källaren Kronan där vi serveras middag i källarvalven.

 • DAG 2

  Efter frukost är det dags för ännu en dag på Ölands Skördefest. För att få ut det mesta möjliga av dagen får vi sällskap av en Ölandsguide – född och uppvuxen på ön – som berättar mer om Ölands landskap, historia, världsarv och annat som kan vara intressant utmed vägen. Färden går genom årets Ölandsby – Algutsrum - där vi får höra mer om byn, kyrkan och marknadsplatsen. Möjlighet till lunch på egen hand ges i Borgholm under dagen och under eftermiddagen tar vi vägen utmed östra sidan och tvärs över ön genom världsarvet Södra Ölands Odlingslandskap, med det karga alvaret på båda sidor om bussfönstret. Efter ännu en dag fylld av intryck, färger, lukter och smaker lämnar vi Öland och skördefesten och vänder åter till Kalmar där även kvällens middag serveras i den historiska miljön på
  Restaurang Källaren Kronan.

 • DAG 3

  Efter lite sovmorgon och frukost i lugn och ro är det dags att säga farväl till Kalmar för den
  här gången. Vi kör genom de småländska skogarna till Kosta och Kosta Boda glasbruk med anor från 1700-talet. På området hittar ni förutom hyttan med traditionell glasblåsning även Kosta Boda butiken, som är fylld med bruks- och konstglas av både första- och andrasortering och Kosta Outlet som med sina 20.000 kvadratmeter shoppingyta erbjuder märkeskläder, skor, böcker, sportartiklar, heminredning m.m. Här finns också möjlighet till lunch och fika för den som vill innan vi fortsätter hemresan och framåt kvällen är vi åter hemma igen.

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Stockholm Cityterminalen 06:50 19:00
Södertälje Torget vid kyrkomuren 08:00 18:00
Järna Järnvägsstationen 08:20 17:40

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
27/9BussÖlands Skördefest 3 dgrMer än 83 995:-Boka
Kontakta oss
Open:
 • Vardagar
  09 - 17
Adress:
Björcks Resor
Järnagatan 1
151 71 Södertälje