Skip to main content

Göta Kanal och Bergs slussar

Göta Kanal - även kallad "Sveriges Blå Band" - förenar Västerhavet med Östersjön. Följ med på en resa längs en av de vackraste sträckorna av Göta Kanal där vi far genom slussar och över akvedukter samtidigt som vi ser landskapet passera – en oförglömlig upplevelse! Ett stopp vid Brunneby Musteri med möjlighet till inköp avslutar dagen.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Buss mot Berg

  Avresa från vald upphämtningsplats.
  Vi kör via Linköping vidare till Berg vid Göta Kanal. 2014 var det 200 år sedan första spadtaget
  togs och kanalen - som sträcker sig från Sjötorp i Vänern och går via Vättern till Mem i Östersjön - färdigställdes och invigdes 1832 efter 23 års intensiva byggnadsarbeten. Byggnadsledare var Baltzar von Platen - tyvärr fick han inte uppleva sitt livsverk till slut - han avled nämligen 1829.

 • Båttur med M/S Wasa Lejon

  Vid kajen i Berg väntar båten M/S Wasa Lejon för att ta oss med på en tur till Borensberg. Avgång kl 10.00. Under ca 3,5 timmar får vi uppleva de vackraste bitarna av Göta Kanal. Under båtresan serveras vi även lunch. Redan slusstrappan i Berg ger en mersmak på de totalt nio slussarna vi kommer att passera, varav den i Borensberg är Östergötlands enda handdrivna sluss. Kanalen bjuder här på sina bästa sidor med levande landsbygd samt hus och byggnader från 1700- och 1800-talen. En alldeles speciell upplevelse är när vår båt passerar akvedukten vid Ljungsbro, en av Sveriges två akvedukter.

 • Buss tillbaka mot hemorten

  På kajen i Borensberg väntar bussen och vi kör en kort sträcka till Brunneby Musteri som ligger mycket vackert intill Göta Kanal. Här har man i över 65 år på olika sätt tagit väl vara på granngårdarnas frukter och bär och i gårdsbutiken har vi möjlighet till inköp av deras produkter innan vi påbörjar hemresan.
  Åter Järna ca kl 17.40, Södertälje ca kl 18.00 och Nykvarn ca kl 18.20.

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Nykvarn Busshpl Centrum 06:40 18:20
Södertälje Torget vid kyrkan 07:00 18:00
Järna Järnvägsstationen 07:20 17:40

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
3/8BussGöta Kanal - Bergs slussar, Berg-Borensberg, Mer än 81 175:-Boka
Kontakta oss
Open:
 • Vardagar
  09 - 17
Adress:
Björcks Resor
Järnagatan 1
151 71 Södertälje