Skip to main content

Fallens dag i Älvkarleby

Redan i slutet av 1800- talet var Älvkarlebyfallen med den mäktiga och dramatiska naturen ett populärt turistmål hos Svenska Turistföreningen. Fallen dånar inte längre oavbrutet som förr i tiden, men en gång om året - söndagen före midsommar - släpper man alla krafter lösa! Dammluckorna öppnas, vattenmassorna släpps fria i sin forna fåra och över 600 kubikmeter vatten rasar ner över klipporna – varje sekund! Vattnets kolossala kraft och dånet när det forsar genom fallen är ett vilt och makalöst skådespel som aldrig upphör att fascinera! Välkommen till Fallens dag i Älvkarleby!

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Avresa

  Avresa från vald upphämtningsplats.
  Vi kör norrut och kommer till Älvkarleby som är kommunen där älven möter havet. På sin väg ut mot Gävlebukten passerar Dalälven genom Älvkarleby och ett av Sveriges äldsta vattenkraftverk som byggdes i början av 1900-talet. Anläggandet av vattenkraftverken var ett stort steg framåt för Sveriges industrier och Älvkarleby fick stor betydelse för industrialiseringen i hela Mellansverige när kraftnätet byggdes ut och kraftverket togs i bruk 1915. Många bruk och järnverk fick sin el härifrån och strömmen räckte även till för att elektrifiera Uppsala, Västerås, Gävle och Enköping. Som en hyllning till de forna fallen firas varje år sedan 1971 Fallens dag, en folk- och familjefest som vid fint väder lockar 10.000 besökare till fallen i Älvkarleby.

 • Vattnet släpps på en eller två gånger under dagen då dammluckorna öppnas och vattnet forsar vilt med full kraft och öronbedövande dån under tio minuter innan luckorna stängs igen och flödet åter sinar.

 • På Laxön råder feststämning och här äter vi gemensam lunch på Restaurang Kungsådran. Programmet för 2024 års festligheter är långt ifrån påbörjat men det vi kan vara säkra på är att musik, uppträdanden och aktiviteter kommer att pågå under hela dagen och vi kommer inte att vara ensamma. Här brukar också finnas marknad och tivoli och även keramikverkstad och hantverkshus att besöka - med andra ord något för alla. Tänk på att kontanter kan vara bra att ha, även om det mesta är gratis under dagen, eftersom närmaste bankomat finns i Skutskär och en del utställare/aktiviteter kanske inte tar kort.

 • Hemresa

  Omkring kl 16.00 lämnar vi folkfesten i Älvkarleby och är åter vid Cityterminalen ca kl 17.30, Södertälje ca kl 18.00. Järna ca kl 18.20 och Nykvarn ca kl 18.40

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Nykvarn C, Busshpl 07:40 18:40
Järna Järnvägsstationen 08:00 18:20
Södertälje Torget vid kyrkan 08:20 18:00
Stockholm Cityterminalen 09:00 17:30

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
16/6BussFallens Dag i Älvkarleby4755:-Boka
Kontakta oss
Open:
 • Vardagar
  09 - 17
Adress:
Björcks Resor
Järnagatan 1
151 71 Södertälje