Skip to main content

Carl Larsson-Gården i Sundborn – Carl och Karin Larssons unika konstnärshem lilla Hyttnäs

”War välkommen kära du, till Carl Larsson och hans fru” är hälsningen som möter oss vid ankomst till Carl och Karin Larssons unika konstnärshem Lilla Hyttnäs i Sundborn. Parets stilsäkra och tidlösa inredning som de båda bidrog till – var och en på sitt sätt – har präglat svensk inredning i flera generationer!
Än idag är deras hem en källa till inspiration för besökare från hela världen, och genom dokumentärserien i SVT har intresset för Carl Larsson- gården ökat ännu mer. Under en guidad tur i det konstnärliga hemmet får vi se mer av deras design samtidigt som vi får höra mer om det världsberömda konstnärsparets liv! Lunch äter vi på Hyttstugan och vi har också möjlighet att se närmare på den härliga trädgården eller besöka utställningen ”Mera fröjd af lifvet – Carl och Karin Larssons vänner” i Konsthallen Kvarnen.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Avresa

  Avresa från vald upphämtningsplats.

 • Vi kör mot Sveriges mesta turistlandskap Dalarna och stannar till för busskaffe med fralla på lämplig plats utmed vägen.
  Utanför Falun ligger Sundborn som är den vackra by där Carl Larsson hämtade inspiration till flera av sina kända målningar. Vi börjar med lunch i Hyttstugan, och går sedan den korta sträckan till Carl Larsson- gården.
  Likt många andra konstnärer under slutet av 1800 talet, hade Carl och Karin Larsson en längtan efter ett mer naturnära sätt att leva - en livsstil som var en motpol till de smutsiga, trånga städerna som industrialismen skapat. Familjen Larsson bosatte sig i lilla Sundborn, i Dalarna, där Karin hade ärvt stugan Lilla Hyttnäs, av sin far. När paret fick huset var det en liten bostad med tre rum och kök. Tillsammans designade och byggde de upp bostaden med hjälp av lokala hantverkare, till ett hem som var modernt för sin tid. Efter några år hade de format ett livfullt, personligt hus, med vindlande gångar och prång, generösa luftiga ytor, som samsades med små intima rum. Tre rum i en liten stuga hade blivit fjorton rum i ett unikt konstnärshem, där alla rum hade sin egen stil!
  Karin var till stor del ansvarig för de djärva inredningsvalen i huset och tillförde hemmet vackra textilier av egen design genom vävning och sömnad, medan Carl målade blomslingor och tänkespråk på listverk, dekorerade med familjemedlemmarnas porträtt på skåp och dörrspeglar och satte glasmålningar på fönstren.
  Lilla Hyttnäs har genom generationer förvaltats av Carl och Karin Larsson släktförening som ser till att hemmet och den fina trädgården finns bevarade och huset ser exakt ut som det gjorde när familjen levde här. Vi får en guidad visning där vi vandrar runt i familjen Larssons orörda hem samtidigt som vi får höra mer om hur ett av 1900-talets största kändispar levde sitt liv.
  Efter guidningen får vi tid att titta närmare på den vackra trädgården eller besöka utställningen ”Mera fröjd af lifvet – Carl och Karin Larssons vänner” i Konsthallen Kvarnen. I utställningen möter vi några av vännerna och här berättas mer om konstnärsparet Larsson där bemärkelsedagar, kafferep, middagar, resor och skapande ägde rum i goda vänners lag – dörrarna till deras hem stod alltid öppna och alla var välkomna!
  Under eftermiddagen lämnar vi Sundborn och påbörjar hemresan.

 • Återresa

  Vi gör stopp utmed vägen med möjlighet till mat och dryck för den som önskar och är tillbaka vid Cityterminalen ca kl 20.30, Södertälje ca kl 21.10 och Nykvarn ca kl 21.30.

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Nykvarn C, Busshpl 07:25 21:30
Södertälje Torget vid kyrkan 07:45 21:10
Stockholm Cityterminalen 08:30 20:30

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
17/8BussCarl Larsson- gården i SundbornMer än 81 250:-Boka
Kontakta oss
Open:
 • Vardagar
  09 - 17
Adress:
Björcks Resor
Järnagatan 1
151 71 Södertälje