Dagsprogram

  • DAG 1 – MORA-INLANDSBANAN-ÖSTERSUND

    Vi startar under morgonen och vårt första mål för dagen är Mora, där vi framåt eftermiddagen kliver ombord på tåget som skall ta oss till Östersund på den legendariska Inlandsbanan. Av många anses det som Sveriges mest natursköna väg. Vi färdas genom landskapen Dalarna, Härjedalen och Jämtland. I det jämtländska skidåkningsmeckat Åsarna stannar tåget vid 18-tiden för middag. Mätta och belåtna går vi ombord på Inlandsbanan igen och fortsätter färden norrut genom Jämtland. Vi spanar efter Storsjöodjuret, då vi åker sista sträckan utmed Storsjön innan vi är framme i Östersund, där vår buss väntar för att ta oss till Hotell Östersund. ¨
    Ca 380 km + tåg

  • DAG 2 – ÖSTERSUND–DÖDA FALLET–THAILÄNDSKA PAVILJONGEN

    Efter frukost lämnar vi Östersund. Vårt första stopp denna dag blir vid Döda Fallet i Ragunda. 1796 tömdes Ragundasjön och en förödande flodvåg forsade fram. På endast fyra timmar förändrades landskapet och vattenfallet Storfors tystnade och blev Döda Fallet. Idag är det ett välbesökt och omtyckt utflyktsmål. Bara några mil från Döda Fallet ligger den Thailändska paviljongen. Vi möts av en lokal guide som berättar den intressanta historien om paviljongen. 1897 besökte kung Chulalongkorn av Siam Sverige. Tillsammans med vår dåvarande kung Oscar II åkte han runt i Västernorrland. Till minne av denna resa byggdes paviljongen just här. Efter en trevlig dag checkar vi in på Best Western Hotel i Söderhamn och äter middag tillsammans.
    Ca 340 km

  • DAG 3 – SÖDERHAMN–OL ANDERS GÅRD I ALFTA–HEMÅT

    På morgonen direkt efter frukost kör vi till Alta där vi skall få en visning på en av de mest kända Hälsingegårdarna Ol-Anders. Långt tillbaka låg Ol Anders intill Alfta kyrka men gården var en av de som ödelades vid en storbrand 1793. Efter branden påbörjades genast uppbyggnaden av den nya gården, men på en ny och säkrare plats, en hög kulle i Östra Kyrkbyn. Gårdens ursprung kan genom jordeboken spåras till 1575. Bonden Olof Andersson född 1640 förmodas vara den som gav namn till gården.
    I festgården finns vackert väggmåleri i originalskick från 1848. Efter det intressanta besöket så är det dags att åka hemåt. Vi stannar förstås för kaffe och lunch längs vägen.
    Ca 370 km