Cinderella Weekend

CINDERELLAS NYA WEEKENDKONCEPT.

Efter en vår och sommar där resandet har blivit helt inställt och sedan väldigt begränsat så öppnar nu resevärlden upp sig långsamt igen. Viking Line var ett av de rederierna som i somras började att köra kryssningar till Visby och nu har de ställt om sig för att åter igen kryssa fram och tillbaka till Mariehamn. Resorna avgår på torsdagar, fredagar, lördagar och söndagar*.

Tomas Björck, VD på Björcks Resor är glad för att kryssandet har börjat komma igång och framförallt att även anslutningsbussarna är ute och rullar igen. ”Våra resenärer har saknat möjligheten att kunna ta sig till och från fartyget på ett enkelt och säkert sätt” säger Tomas och tillägger att även busschaufförerna är glada över att få se kunderna igen.

 

Konceptet ombord skiljer sig lite från hur det brukar vara, och detta är för att Viking Line ska kunna erbjuda en så säker och trevlig kryssning som möjligt. På torsdagar bjuds det på akustiska konserter med populära artister, på fredagar och lördagar bjuds det på skrattfest när det är dags för Stand Up och på söndagar är det ”Tillsammans på annat sätt”, sommarsuccén där dansbanden tolkar varandras låtar och allting sker med sittande publik.

Men hur går det till med sittande publik i nattklubben egentligen? Jo, Viking Line har ställt ut stolar parvis med mellanrum mellan paren på dansgolvet där det normalt brukar dansas för fullt. Sedan är det bara att slå sig ner där det finns en ledig plats och njuta av musiken som spelas. Då all dans ombord är borttagen så liknar konceptet mer en konsert än en nattklubb. Ja, alltså konserter utan ståplatser. För den som är väldigt danssugen går det att boka in en privatklass med Let’s Dance-profilen Tony Irving.

– För mig som föredrar att lyssna på musiken istället för att dansa är konceptet jättebra, säger en resenär ombord.

För att alla ska kunna se uppträdandet utan att det blir trångt i nattklubben så har Viking Line ordnat att uppträdandet sker två gånger under kvällen istället för en gång som det brukar vara.

  

Stolarna på dansgolvet gjorde att alla kunde se när Magnus Carlsson spelade och sjöng för fullt.

 Till hösten hör vilt och skaldjur till och Svenska Kocklandslaget, som Viking Line inledde sitt samarbete med 2017, har komponerat ihop en höstbuffé med just vilt och skaldjur som huvudnummer.  På menyn finns höstens mustiga smaker som till exempel kryddiga korvar, viltskavgryta, kräftor, musslor och räkor.

På buffén får resenärerna själva plocka vad de vill äta, till en viss begränsning. Det som ligger upplagt i färdiga skålar och små glas är det bara att plocka och ställa på sin tallrik. Däremot skaldjur och vilt läggs upp på tallriken av personalen som står bakom bufféerna. När man känner sig klar med huvudrätterna så kommer efterrätterna in på en tallrik till bordet.

– Jag upplevde inte att det var några problem med avstånden ombord, vi har det ju numera i ryggmärgen att hålla avståndet till framförvarande i kön, säger en resenär ombord.

Innan man tar en tallrik får man sprita händerna för att undvika smittspridning,  sedan är det bara att välja bland allt gott som finns på buffébordet.

 För den som inte känner sig sugen på höstbuffén så serveras även en trerättersmeny. Menyn består av en förrätt gjord på bakad torskrygg, en huvudrätt med kryddstekt hjort och en underbar hallondessert. Den är väldigt likt den meny som Svenska Kocklandslaget tävlade med i Stuttgart i februari i år, precis innan Covid-19-pandemin bröt ut.

 

Ombord märks det att Viking Line var det första rederiet som blev My Care-verifierat av klassnings-sällskapet DNV GL för deras smittskyddsarbete. Antalet resenärer ombord är begränsat och både i hamnen och ombord har åtgärder gjorts för att undvika trängsel och för att minimera smittrisken. Till exempel finns det markeringar i golvet, det görs utrop som påminner om att hålla avståndet och de har begränsat antalet gäster i de publika utrymmena ombord. Det finns även handsprit utplacerade på många olika platser och de har alltid en sjuksköterska ombord.

– Helt otroligt, de har verkligen tänkt till! säger en resenär ombord och fortsätter att hon gärna gör fler kryssningar i höst.

 Boka din egen Weekendkryssning med Viking Cinderella här!

  * från och med 11 oktober

 

Text och bild 1: Sara Jansson

Foto övriga bilder: Gudrun och Lennart Jansson