Skip to main content

Svansjön Tysslingen - Naturens Teater

Vid Kilsbergens fot, strax utanför Örebro, ligger en av Mellansveriges allra finaste fågelsjöar – Tysslingen. Mest känd är sjön för de mängder sångsvanar som rastar på strandängarna under februari och mars, då sjön ligger perfekt för några veckors vila och matpaus på vägen genom Sverige. Omkring 8 000 svanar passerar varje vår och vid Naturens teater njuter vi av frisk luft och ett mäktigt skådespel, som av många bedöms vara fullt i klass med tranorna vid Hornborgasjön. En sak är i alla fall säker – den efterlängtade våren är på väg!

Anslutning: Järna, Södertälje och Nykvarn

 

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Säkerhet är alltid högsta prioritet för oss. Under rådande pandemi har vi infört säkerhetsåtgärder för att ni ska känna er trygga med att resa med oss.
För information om de säkerhetsåtgärder vi vidtagit för att förebygga smittspridning av covid 19 i samband med våra resor hänvisas till vår hemsida: www.bjorcks.se/corona

Fritextsökning

Dagsprogram

  • Vi lämnar hemorten och beger oss mot sjön Tysslingen.

  • Strax utanför Örebro, där Kilsbergens mäktiga siluett avtecknar sig som en mörk fond mot nordväst, ligger sjön Tysslingen, som hela året om fylls av mängder av fågelarter. Rånnesta vid sjöns norra spets är norra Europas största rastplats för rastande sångsvanar och det är de som syns och hörs mest när de i tusental pausar på strandängarna under februari och mars. Här ligger också besökscentret Naturens Teater där vi börjar med kaffe samtidigt som vi får höra mer om verksamheten och ser en film om svanarna. Under 4-6 veckor varje år – oftast med kulmen i mitten av mars - passerar och rastar ca 8 000 sångsvanar här. Vid Rånnesta ser stödföreningen Tysslingen till att mata svanarna med blandsäd av korn och havre så att de kan fylla på sina energidepåer, vilket har gjort att svanarna återkommer från år till år. Det gör också att vi får möjlighet att komma riktigt nära en fågel, som normalt sett är väldigt skygg och vi möts av en guide som berättar mer ute vid fåglarna. Sedan 1997 har ideellt arbetande medlemmar från Närkes Ornitologiska Förening varje morgon i gryningen varit på plats för att med stor säkerhet beräkna och notera grupperna av vårrastande sångsvanar när de anländer inflygande från sjöns övernattningsplatser till matningen. Det finns ingen möjlighet att i förväg veta hur många svanar som kommer att rasta vid Tysslingen och svangaranti utlovas ej, men den hittills högsta dagssiffran noterades den 17 mars 2017, då 5 407 sångsvanar inräknades. Imponerande!

  • När vår guide berättat klart och vi fått svar på våra frågor får vi en stund att på egen hand titta närmare på svanarna eller Naturens Teater, där det normalt sett finns både konstgalleri och bokhandel och på övervåningen, med begränsad tillgänglighet eftersom hiss saknas, finns även ett Friluftshistoriskt museum.

  • Fyllda av intryck och frisk luft fortsätter vi till Svampen i Örebro - det 58 meter högra vattentornet med utsiktsplattform. Här uppe väntar dagens lunch i form av en buffé med sill, soppa, sallader, ett flertal varmrätter, smör och bröd - här finns något för alla smaker!

  • Mätta och belåtna kör vi vidare till Svartåns strand och friluftsmuseet som kallas för Örebros eget Skansen - Wadköping. Dagens Wadköping har funnits sedan 1965 och stadsdelen med sina gamla trähus och gårdar som flyttats hit visar Örebros äldre bebyggelse och stadsmiljö. Här får vi tid att på egen hand utforska området med museer, handelsbod, bageri och antikvariat – allt efter eget intresse och frisk luft får vi på köpet även här innan det är dags att påbörja hemfärden igen.

  • Åter i Södertälje omkring kl 17.30.

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Järna Järnvägsstationen 07:25 17:50
Södertälje Torget vid kyrkomuren 07:45 17:30
Nykvarn Busshpl C 08:05 17:10

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
18/3BussSvansjön Tysslingen - Naturens teaterMer än 8695:-Boka
Kontakta oss
Open:
  • Vardagar
    09 - 17
Adress:
Björcks Resor
Järnagatan 1
151 71 Södertälje