Sommar på Utö - 1 dag

Stockholms skärgård består av 30 000 öar, kobbar och skär. Vissa är ensliga och obebodda medan andra sjuder av liv vilket vi märker mer av under båtfärden till Utö. Vår dag bjuder inte bara på vackra naturscenerier i form av storslagen skärgårdsnatur utan vi får också höra mer om öns spännande historia när vi möter en skärgårdsguide som berättar om allt från svartsotiga gruvdrängar, krig och kanoner till societetsdanser och Greta Garbo. Vi äter lunch på Värdshuset och har också möjlighet att på egen hand utforska ön närmare – ta ett dopp eller en promenad till det gamla fiskeläget på öns utsida, strosa i charmiga Gruvbyn, shoppa i hamnbodarna eller bara njut av folkmyllret – det här är sommar i skärgården när den är som bäst!

Avresa: 12/7
Pris: 795 kr/person

Anslutning: Järna, Nykvarn, Södertälje

Status:
Fullt

Program

Avresa från Nykvarn C, busshpl, kl 08.30, Järna, järnvägsstationen, kl 08.50, och Södertälje Torg kl 09.15*.

Vi kör till Årsta Brygga där båt avgår till Utö ca kl 10.45*. Båtresan tar ca 50 min och vi dricker förmiddagskaffe ombord medan vi färdas genom delar av Stockholms vackra skärgård. Utö ligger i södra Stockholms yttre skärgård och vid ankomst lägger båten till vid Gruvbryggan. Utö är en ö med anor långt tillbaka i tiden och gruvbrytning har förekommit här sedan 1100-talet. På 1800-talet nådde gruvbrytningen sin kulmen men efter flera gruvras och svårigheter med att få avsättning för malmen fick bolaget lägga ned driften 1879. 1889 köptes ön av grosshandlare Levin. Han ville starta ett sommarparadis för Stockholmssocieteten och det dröjde inte länge förrän han hade förvandlat det gamla gruvsamhället till en fashionabel badort med kurhotell, soaréer och societetsdanser. Ön blev också snabbt populär hos stockholmarna som här kunde hyra de gamla arbetarbostäderna som sommarnöjen. När så besökare som Anders Zorn, August Strindberg och den gudomliga Greta Garbo kom hit för att roa sig var hans lycka gjord. Vi möts av en skärgårdsguide som tar oss med på en liten promenad till Utö gruvor och Gruvbyn där hon berättar mer om öns spännande historia. Tänk på att terrängen på ön är kuperad med en del backar både uppför och nedför. Efter rundturen väntar lunch på Utö Värdshus med sin genuina skärgårdsatmosfär och sedan har vi tid att på egen hand strosa runt i den charmiga Gruvbyn, titta på båtarna i gästhamnen eller besöka Bageriet som bakar bröd som bara kan köpas på Utö. Framåt eftermiddagen går båten tillbaka till Årsta brygga där bussen väntar för att ta oss hem efter en dag med mycket frisk luft och förhoppningsvis en hel del sol.

Åter i Södertälje ca kl 18.30*

* Preliminära tider - turlistan för sommaren ej fastställd. Om tiden ändras får ni besked om detta i god tid innan avresa