Skip to main content

Smakresa i Fjärdhundraland

Långsamma, slingrande småvägar, kaféer och gårdsbutiker, vacker natur och historiens vingslag – det är Fjärdhundraland! Lantligt, vackert, genuint och nära – allt inom en timme från Stockholm, Uppsala och Västerås.

Här samlas bra upplevelser i en levande landsbygd och inte minst ett spirande småföretagande som vi möter under dagen! Vi smakar på Skogsbackens ost, den goda maten på Landsberga Gård och på Salneckes slottscafé serveras kaffe med hembakat fikabröd – som gjort för att ta med smaklökarna på utflykt! Lägg till massor av mathantverk, natur och kultur så har vi en resa med extra allt – här finns något för alla!

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Avresa

  Avresa från vald upphämtningsplats.

 • Skogsbackens ost

  I Örsundsbro gör vi vårt första stopp vid Skogsbackens ost. I det lilla gårdsmejeriet tillverkas Skogsbackens produkter för hand med mycket kärlek – allt ifrån gräddiga färskostar, vitmögelostar, kittostar och källarlagrade hårdostar till hemkärnat smör. Allt som kretsar kring Skogsbackens ost är hantverksmässigt och småskaligt och här får vi upptäcka hur stor smakvärld en liten skogsbacke faktiskt kan rymma. Vi gör en rundvandring, besöker ostkällaren och självklart blir det även provsmakning av gårdsmejeriets produkter och möjlighet till inköp i den lilla gårdsbutiken, där det utöver gårdens egna produkter även finns bla marmelader, sylt, saft och mycket annat.

 • Landsberga gård

  Färden går vidare till Landsberga gård i Biskopskulla. Landsberga eller Lagundsberg, berget vid sjön, som gården fått sitt namn efter var känt redan på 1200-talet. Ända sedan vikingatiden gick inseglingsleden till Bergslagen här och herrgården Landsberga Gård blev tidigt en kungsgård av betydelse under både adeln, kyrkan och staten. Här har familjen Sandquist brukat jorden sedan 1888, där man idag främst odlar spannmål och oljeväxter. Gården har också blivit en knutpunkt för den uppländska matkulturen och här äter vi lunch och njuter av den lantliga miljön och har även möjlighet till inköp i gårdsbutiken. Utbudet är stort och här kan du handla uppländska delikatesser, närproducerade kött-produkter, korvar, charkuterier, mejeriprodukter, ostar, marmelader, sylt med mera. Här finns också gårdens egna varumärken Närvärpta Gårdsägg från Landsbergas utehönor och Närmalet Mjöl från den egna gårdskvarnen. Dessutom finns svenskt konsthantverk, presentartiklar och vackra och annorlunda inredningsdetaljer, tex brickor, servetter, keramik, filtar, plädar, husgeråd, tvålar och prydnadsföremål – med andra ord något för alla!

 • Härkeberga kyrka

  Färden fortsätter och under vägen passerar vi Härkeberga kyrka som ligger mitt i ett kulturlandskap som är rikt på fornlämningar. Huvuddelen av kyrkan är byggd i början av 1300 talet. Kyrkan är framförallt känd för sina rika kalkmålningar. Flertalet har aldrig varit övermålade och är därför ovanligt välbevarade. Målningarna skapades förmodligen runt 1480-talet och kan på stilistiska grunder härledas till kyrkomålaren Albertus Pictor - om kyrkan inte är uppbokad stannar vi till och tittar närmare.

 • Salnecke slott

  2,5 mil nordost om Enköping i Gryta socken ligger Salnecke slott - ett av Sveriges bäst bevarade 1600-tals slott. Här får vi en guidad visning innan eftermiddagskaffe serveras i det trevliga Slottscaféet i slottets gamla ladugård. Vägg i vägg med slottscaféet ligger Salnecke Antik & Kuriosa, och om det är öppet finns möjlighet att titta in där också innan vi påbörjar hemfärden.

 • Återresa

  Åter vid Cityterminalen ca kl 17.30, Södertälje ca kl 18.15 och Nykvarn ca kl 18.30.

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Nykvarn Busshpl C 07:10 18:30
Södertälje Torget vid kyrkomuren 07:30 18:15
Stockholm Cityterminalen 08:15 17:30

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
9/8BussSmakresa i FjärdhundralandMer än 81 275:-Boka
Kontakta oss
Open:
 • Vardagar
  09 - 17
Adress:
Björcks Resor
Järnagatan 1
151 71 Södertälje