Smakfulla Österlen - 4 dagar

”Ett land fullt av Söderns härligheter” ja, så lyriskt uttryckte sig Carl von Linné, när han gjorde sin skånska resa. Med stadsliv ett stenkast från de lugna bokskogarna och med havet och den vackra naturen runt husknuten är inte Skåne det ena eller det andra – det är det bästa av två världar! Idag är lokalproducerad mat och dryck också av största vikt och under vår resa besöker vi några småskaliga producenter på Österlen som gör sitt bästa för att visa på vad området har att erbjuda och en sak är säker – endast det bästa är gott nog!

Avresa: 9/9
Pris: 6 195 kr/person

Anslutningar: Järna, Nykvarn och Södertälje

Program

DAG 1 – MOT SKÅNE

Vi påbörjar vår resa under morgonen och kör på snabba vägar söderut. Under dagen gör vi stopp med möjlighet till lunch och bensträckare och under sen eftermiddag passerar vi ”Österlens norra port” via Brösarps backar innan vi kommer till ”Österlens pärla” - Simrishamn. Här väntar anrika Hotel Svea, med havet som närmsta granne. Efter incheckning väntar gemensam middag och varför inte avsluta dagen med en promenad i frisk luft till ljudet av vågornas brus.

DAG 2 – SKÅNSKA SMAKER

Vi börjar dagen med en härlig frukost och sedan är det dags för en heldag på Österlen där vi skall ”smaka på Skåne” genom att besöka fem småskaliga producenter. I Köpingebro inleder vi vår dag på Österlenkryddor, där de med stolthet levererar kryddor från spadtag till kryddhylla. Här får vi inte bara höra historien om kryddodlingen utan vi får också värdefulla smaksättningstips. Till kaffet som serveras kanske någon vill passa på att köpa gårdens egenkryddade glass innan det är dags att fortsätta den korta sträckan till nästa besöksmål - Köpingsbergs vingård. På en höjd med utsikt över havet, Hammars backar och det böljande Österlenlandskapet ligger vingården som idag består av ca 3 hektar, där det odlas allt från Chardonnay och Pinot Blanc till mer okända druvsorter. Här får vi en rundvisning och får lära oss mer om mousserande vin och var passar en vinprovning bättre än på en vingård! Vi fortsätter till Löderup och Örums Nygård, en generationsgård med ursprung i början av 1700-talet, som har genomgått en förvandling från jordbruk till hotell. Här har ägarna också skapat restaurangen som de själva skulle vilja besöka och vi får höra mer om gårdens historia i samband med dagens lunch. På Petersborgs gård i Smedstorp väntar nästa besök. Här odlas och tillverkas en äkta skånsk senap och det görs så bra att Petersborgs Gård vid flera tillfällen blivit utsedda till svenska mästare i senap. Här gör man också ett flertal senapsvarianter, som t ex. Whiskeysenap och Senapspesto och här har vi alla möjligheter att provsmaka mästerverken innan vi avslutar dagen med ett besök på Gunnarshögs gård i Hammenhög. Här tillverkas det rapsolja och vi får höra mer om hur processen går till under en rundvisning och serveras också eftermiddagskaffe och får möjlighet till botanisering och provsmakning i gårdsbutiken innan det är dags att återvända till hotellet där middag väntar framåt kvällen.

DAG 3 – VIN, TRÄDGÅRD OCH NATUR

Frukost i lugn och ro innan ett besök på unika Nordic Sea Winery i Simrishamn väntar. Vineriet är en av Europas modernaste vinanläggningar där några av systembolagets mest sålda och kända varumärken produceras. Druvorna plockas runt om i världen och jäser på satellitvinerier för att sedan skeppas till Nordic Sea Winery där vinerna förädlas, lagras och buteljeras innan de tappas på flaska eller box. Här får vi höra mer om hur vinproduktion går till från skörd till buteljering och vi får också prova några viner innan det är dags för lunch. Mätta och belåtna går sedan färden mot Österlens sydkust. I fiskeläget Kåseberga möter vi en lokalguide som skall ta oss med på en promenad upp till Kåsebergaåsen där Ale stenar – Sveriges största skeppssättning – ligger. Idag omfattar den 59 stenblock och är 67 m lång och 19 m bred och upplevelsen på åsen är magisk då havet möter himlen och naturen kommer så nära. Tillsammans med vår guide vandrar vi genom området och får höra mer om några av de teorier som finns om skeppssättningens ursprung innan det är dags att fortsätta resan mot dagens sista besöksmål. Vid Svabesholms Kungsgård, någon mil norr om Simrishamn ligger den Engelska Trädgården. Anläggningen av området började i mars 2014 och har idag vuxit till en 3 000 kvm stor, blommande och romantisk besöksträdgård som hämtar sin inspiration från England. Här försvinner vi bort från vardagen en stund medan vi njuter av blomsterprakten och den som vill kan också besöka plantshopen där vi hittar både rosor och perenner, handdrejade krukor och andra roliga saker för trädgården. Framåt kvällen är vi åter i Simrishamn där middag väntar.

DAG 4 – HEMÅT

Frukost och sedan är det dags att säga farväl till Skåne för den här gången. Vi kör norrut och passerar så småningom genom de småländska skogarna till Kosta och Kosta Boda glasbruk med anor från 1700-talet. Dit kommer vi vid lunchtid och här finns möjlighet till mat och fika på egen hand för den som vill. På området finns också hyttan med traditionell glasblåsning och även Kosta Boda butiken, som är fylld med bruks- och konstglas av både första- och andrasortering. Här finns också Kosta Outlet som med sina 20 000 kvadratmeter shoppingyta erbjuder märkeskläder, skor, böcker, sportartiklar, heminredning m.m. och efter ett par timmar är det dags att ta sista etappen mot hemorten. Framåt kvällen är vi åter hemma igen.