Smakfulla Österlen - 3 dagar

”Ett land fullt av Söderns härligheter” ja, så lyriskt uttryckte sig Carl von Linné, när han gjorde sin skånska resa. Med stadsliv ett stenkast från de lugna bokskogarna och med havet och den vackra naturen runt husknuten är inte Skåne det ena eller det andra – det är det bästa av två världar! Idag är lokalproducerad mat och dryck också av största vikt och under vår resa besöker vi några småskaliga producenter på Österlen som gör sitt bästa för att visa på vad området har att erbjuda och en sak är säker – endast det bästa är gott nog!

Avresa: 12/8 2020
Pris: 3 795 kr/person

Anslutningar: Järna, Nykvarn och Södertälje

Status:
Fullt

Program

DAG 1 – 12/8
Vi påbörjar vår resa under morgonen och kör på snabba vägar söderut. Vi gör stopp för bensträckare och i de småländska skogarna kommer vi till Kosta och Kosta Boda glasbruk med anor från 1700-talet där det finns möjlighet till sen lunch och fika på egen hand för den som vill. På området finns också hyttan med traditionell glasblåsning och även Kosta Boda butiken, som är fylld med bruks- och konstglas av både första- och andrasortering. Här finns också Kosta Outlet som med sina 20.000 kvadratmeter shopping yta erbjuder märkeskläder, skor, böcker, sportartiklar, heminredning m.m. och efter ett par timmar är det dags att ta sista etappen till vårt resmål Kristianstad och Quality Hotel Grand som ligger centralt. Efter incheckning kan den som vill följa med och sträcka lite på benen då vi tar en promenad på ca 10 minuter ner till Helgeån där Naturum Vattenriket ligger på pålar mitt i ån. Vi beundrar arkitekturen utifrån – en byggnad helt i trä med ovanliga vinklar och vrår och om det är öppet kanske någon vill utforska lite närmare innan det är dags att gå tillbaka till hotellet där gemensam middag väntar.

DAG 2 – 13/8
Vi börjar dagen med en härlig frukost och sedan är det dags för en heldag på Österlen där vi skall ”smaka på Skåne” genom att besöka fem småskaliga producenter. Vi kör söderut och vid Brösarps backar passerar vi ”Porten till Österlen”. I Köpingebro inleder vi vår dag på Österlenkryddor, där de med stolthet levererar kryddor från spadtag till kryddhylla. Här får vi inte bara höra historien om kryddodlingen utan vi får också värdefulla smaksättningstips. Till kaffet som serveras kanske någon vill passa på att köpa gårdens egenkryddade glass innan det är dags att fortsätta den korta sträckan till nästa besöksmål - Köpingsbergs vingård. På en höjd med utsikt över havet, Hammars backar och det böljande Österlenlandskapet ligger vingården som idag består av ca 3 hektar, där det odlas allt från Chardonnay och Pinot Blanc till mer okända druvsorter. Här får vi en rundvisning och får lära oss mer om mousserande vin och var passar en vinprovning bättre än på en vingård! Vi fortsätter till Löderup och Örums Nygård, en generationsgård med ursprung i början av 1700- talet, som har genomgått en förvandling från jordbruk till hotell. Här har ägarna också skapat restaurangen som de själva skulle vilja besöka och vi får höra mer om gårdens historia i samband med dagens lunch. På Petersborgs gård i Smedstorp väntar nästa besök. Här odlas och tillverkas en äkta skånsk senap och det görs så bra att Petersborgs Gård vid flera tillfällen blivit utsedda till svenska mästare i senap. Här gör man också ett flertal senapsvarianter, som t ex. Whiskeysenap och Senapspesto och här har vi alla möjligheter att provsmaka mästerverken innan vi avslutar dagen med ett besök på Gunnarshögs gård i Hammenhög. Här tillverkas det rapsolja och vi får höra mer om hur processen går till under en rundvisning och serveras också eftermiddagskaffe och får möjlighet till botanisering och provsmakning i gårdsbutiken innan det är dags att återvända till Kristianstad. Efter en dag fylld med god mat och dryck, intressanta besök, trevliga gårdsbutiker och ett vackert landskap väntar middag på hotellet. 

DAG 3 – 14/8
Frukost i lugn och ro och sedan är det dags att säga farväl till Kristianstad för den här gången. Strax norr om Älmhult gör vi dagens första stopp när vi kommer till Carl von Linnés födelseplats Råshult, som inbjuder till en fantastisk tidsresa tillbaka till 1700- talets landskap och trädgårdar. Här finns möjlighet till fika på egen hand eller att bara strosa runt en stund på den rofyllda platsen innan vi fortsätter vår färd. Under dagen ges även möjlighet till lunch på egen hand, och framåt kvällen är vi åter hemma igen.