Klassiska huvudstäder - 8 dagar

Kroatien, Ungern, Slovakien och Österrike är länder med många historiska minnen. Till tonerna av wienervals och folkmusik och med smak av gulasch och Sachertårta färdas vi på vägarna mellan några av Europas mest klassiska huvudstäder. Från Zagreb – den lilla storstaden med sin historiska kärna till Budapest med sina många broar över floden Donau. Vi stannar också till i Slovakiens huvudstad Bratislava – Skönheten vid Donau – med historiska rötter i det ungerska riket innan vi avslutar resan i Wien – en av Europas historiskt sett viktigaste städer.

Avresa: 8/10
Pris: 16 495 kr/person

Anslutning: Nykvarn, Järna och Södertälje

Status:
Fullt

Program

DAG 1 – TILL ZAGREB I KROATIEN

Avresa från hemorten mot Arlanda där vårt flyg med Austrian Airlines avgår kl 09.35 med mellanlandning i Wien. Dagens mål är en av de klassiska huvudstäder vi kommer att besöka på den här resan – den Kroatiska huvudstaden Zagreb – där vi landar omkring kl 14.05. Här väntar buss för att ta oss till vårt hotell, Hilton Garden Inn, i hjärtat av Zagreb där vi bor i två nätter. Efter incheckning finns tid att utforska omgivningarna på egen hand och vi bor i närheten av stadens historiska stadskärna så det är nära till allt. Framåt kvällen samlas vi för gemensam middag på hotellet.

DAG 2 – ZAGREB

Efter frukost skall vi titta närmare på staden. Zagreb består i stort av tre delar. Novi Zagreb, eller ”Nya staden” som uppfördes efter andra världskriget, Donji grad, eller ”Nedre staden” med bebyggelse från 1800- 1900- talet, parker, affärer, restauranger och caféer och Gornij grad eller ”Övre staden” som utgör stadens historiska kärna. Vi möter en lokalguide som tar oss med på en stadsvandring där vi främst strosar runt i och får höra mer om den övre staden och dess historia. Bland kullerstensgator och unik arkitektur ser och hör vi mer om flertalet berömda byggnader där Katedralen i Zagreb, Sankt Markuskyrkan, Parlamentet och Presidentpalatset är några av de mest kända. Efter guidningen har vi resten av dagen att på egen hand fortsätta utforska området – allt efter eget intresse! Här finns mängder att se och göra och middag intas på egen hand – restaurangutbudet är stort!

DAG 3 – BALATONSJÖN - BUDAPEST

Efter frukost är det dags att säga farväl till Zagreb. Vi passerar den ungerska gränsen och kommer fram till Balatonsjön, som också kallas för ”Ungerns hav”. Med en yta på 600 km2 är det en av Centraleuropas största sjöar, Sjön är 77 km lång med många badplatser och sevärdheter, vilket gör den till ett populärt område för både ungrare och utländska turister. Vi följer Balatonsjöns vackra norra sida och regionen är bördig med stora arealer av frukt och vinodlingar, vilket vi tittar närmare på i samband med att vi äter lunch i Badacsony som inte bara är ett av vindistrikten i området utan också namnet på det vackra berget som sluttar ner i sjön. Här får vi också prova på 5 sorters vin som är typiska för området innan det är dags att fortsätta mot nästa huvudstad – Budapest – som vi når framåt kvällen. Staden som egentligen är två delar – Buda och Pest – delas av floden Donau som en naturlig gräns emellan dem. Här skall vi bo i två nätter på Ibis Styles Budapest Center som ligger på Pestsidan. Efter incheckning väntar gemensam middag. Ca 400 km

DAG 4 – BUDAPEST

Efter frukost väntar en spännande och innehållsrik stadsrundtur med buss tillsammans med guide i Budapest i 4 timmar. Metropolen med sina två miljoner invånare, är Ungerns hjärta och är en förtrollande stad med magnifika byggnader och vackra omgivningar. Det är lätt att förstå varför den ungerska huvudstaden står på UNESCOS:s världsarvslista! Buda och Pest var från början två städer och först 1873 slogs de samman och fick namnet Budapest. Budasidan är kullig med ganska höga berg medan Pestsidan är helt platt. På Budasidan ligger Gellérthöjden med fästningen Citadella och Frihetsmonumentet. Härifrån har man en fantastisk utsikt över staden. I Buda återfinns det f.d. kungliga slottet, men också många andra vackra och intressanta byggnader t.ex. Mattiaskyrkan och Fiskarbastionen. Affärscentrum ligger på Pestsidan. Breda avenyer sträcker sig genom den stora och livliga staden. Váci Utca är huvudshoppingstråket, en lång gågata mellan saluhallen och torget Vörösmarty Tér. Saluhallen är Europas största och en attraktion i sig. Här kan man lätt spendera några timmar och uppleva mat och dryck från landets alla hörn. Eftermiddagen och kvällen är fri för egna önskemål och middag intas på egen hand.

DAG 5 – BRATISLAVA - WIEN

Efter frukost är det dags att säga farväl till Budapest. Vi passerar gränsen till Slovakien där vi under förmiddagen kommer till huvudstaden Bratislava. Fram till 1918 var staden en del av Ungern och mellan 1536 och 1786 även Ungerns huvudstad. 1919 blev staden en del av Tjeckoslovakien som efter oenighet om maktfördelningen i det demokratiska Tjeckoslovakien 1993 fredligt delades upp i Tjeckien och Slovakien. Bratislava har sedan dess varit huvudstad i den nya slovakiska republiken och fortfarande finns här mängder av sevärdheter och byggnader med rötter ända från medeltiden. Tillsammans med en lokalguide gör vi en stadsrundtur där vi inte bara ser en mängd historiska byggnader, gator och torg utan också får höra mer om stadens omväxlande historia och även om Slovakiens spännande nutid. Vi äter också gemensam lunch innan vi framåt eftermiddagen styr kosan mot Österrike och den imponerande huvudstaden – Wien. Här, i renässanspalatsens, bakverkens, och wienervalsens stolta stad stannar vi i två nätter på Novum Hotel Prinz Eugen. Efter incheckning finns tid att utforska omgivningarna innan det åter är dags för gemensam middag. Ca 300 km

DAG 6 – WIEN MED SLOTTET SCHÖNBRUNN

Direkt efter frukost träffar vi vår lokalguide som tar oss med på en innehållsrik stadsrundtur i den österrikiska huvudstaden. Denna kulturstad bjuder på en mångfald av konst, museer och vacker arkitektur. Staatsoper, Hofburg med Spanska ridskolan och konsthistoriska museet ligger alla utmed Ringstrasse som omger stadens äldsta delar. De gamla kvarteren kring shoppinggatan Kärntner Strasse domineras av Stephansdomens mäktiga torn. Vi äter gemensam lunch och beger oss sedan mot slottet Schönbrunn som inte bara är en symbol över den habsburgska eran, utan också ett mästerverk i sig. Vi låter oss föras tillbaka i tiden när vi visas runt i slottets andäktiga salar. Prakt och rikedom möter oss överallt. Rokokomöbler som drottningen Maria Theresia lät tillverka i mitten av 1700-talet, salar med guld, rosenträ och vackra föremål. Passa också på att njuta av den gröna blomsterprakten i slottsparken, som blir till kronan på verket. Det var sommarslott för kejserliga ätten Habsburg av Österrike. De mest bekanta personligheterna som bott här är kejsarinnan Maria Theresia, berömd för sina 12 barn, och kejsarparet Franz Josef av Österrike och hans fru Sissi. Här bodde även ärkehertigen (kronprinsen) Frans Ferdinand av Österrike, som sköts 28 juni 1914 vilket inledde första världskriget, och blev kejsardömets fall. Det var även på detta slott, närmare bestämt i ena festsalen, som en femårig pojke från Salzburg, Wolfgang Amadeus Mozart, höll sin första konsert. Tillbaka vid hotellet har vi kvällen fri för middag och upptåg på egen hand.

DAG 7 – BÅTTUR PÅ DONAU – KREMS - MELK - HEURIGENABEND

Efter frukost väntar dagens heldagsutflykt där vi upptäcker den vackra Wachaudalen som blivit utsedd till ett av UNESCO:s världsarv tack vare sin jordbruks- och arkitekturhistoria. Vi kommer till staden Krems an der Donau, som idag är centrum för vinodlingen i dessa trakter och sägs vara en av Österrikes vackraste städer där man än idag kan hitta svenska kanonkulor i husväggarna i gamla stan som minnen från svenskarnas härjningar under 1600- talet. Wachau sträcker sig från Krems i öster till Melk i väster och sträckan anses av många som en av de vackraste på Donau. Vi går ombord på en av de fina flodbåtarna som tar oss med på en naturskön kryssning där vi glider förbi medeltida slott, pittoreska byar, enorma kloster och vackra vingårdar innan vi lägger till i Melk efter ca 3 timmar. Ovanför staden kan vi se benediktinerklostret ”Stift Melk” trona - en av Europas mest storslagna barockbyggnader och juvelen av alla kloster i Wachaudalen. I Melk får vi tid att på egen hand äta lunch och strosa runt en stund innan det är dags att vända tillbaka till Wien, som faktiskt är den enda huvudstaden i världen som kan ståta med vinodlingar innanför stadsgränsen. I Wiens närhet och grannskap finns nästan 200 vinbarer, vinkällare och vinodlare som går under det gemensamma namnet Heurige och som bidrar till den speciella Heurigekulturen som är unik för Wien. En del av själva begreppet kommer från slutet av 1700- talet då vinbonden fick tillåtelse att servera sitt eget vin i en enkel lokal på gården som kallas just heurige. Kvällens middag intar vi på Weingut Fuhrgassl – Huber, en av vingårdarna i utkanten av staden, och här serveras vi en Heurigenbuffé och självklart ingår också 1/4 liter av husets vin. Vi njuter av en minnesvärd kväll i rustik miljö i glada vänners sällskap innan det är dags att åka tillbaka till hotellet för en god natts sömn. Ca 200 km

DAG 8 – AUF WIEDERSEHEN

Frukost under morgonen och sedan är det dags att säga farväl till Wien och kliva ombord på bussen som tar oss till flygplatsen där det är avresa med Austrian Airlines direkt till Arlanda kl 15.15. Omkring kl 17.30 ankommer vi Arlanda där vår buss står och väntar för att ta oss till hemorten.