Lido Di Jesolo - 8 dagar

Följ med och upptäck Lido di Jesolo – en omtyckt semesterort i norra Italien med en 15 km lång sandstrand ut mot Adriatiska Havet – som gjort för sol och bad! Vi bor precis vid stranden på 4-stjärniga Hotel Croce di Malta och varvar ett par lata dagar på stranden och tid på egen hand med utflykter, vinprovningar och italienska smaker!

Avresa: 18/9
Pris: 14 495 kr/person

Anslutning: Arboga, Arlanda, Enköping, Eskilstuna, Hallstahammar, Järna, Köping, Läggesta, Nykvarn, Strängnäs, Södertälje, Västerås

Status:
Fullt

Program

DAG 1 – TILL ITALIEN

Avresa under morgonen mot Arlanda och vårt mål för resan denna gång är Italien. Avresa med Lufthansa mot Venedig kl 13.05 ( prel ) med mellanlandning i Frankfurt - inga måltider ingår på flyget, men det går att köpa något lättare ombord för den som så önskar. Vid ankomst till Venedig kl 18.20 väntar buss för att ta oss till badorten Lido di Jesolo, och Hotel Brioni Mare där vi skall bo i sju nätter. Med pool och privat strand är det som gjort för sol och bad, men också perfekt utgångsläge för att utforska Venetoregionen både vad det gäller utflyktsmål och mat och dryck. Efter incheckning väntar gemensam middag.

DAG 2 – STRADA DEL PROSECCO

Efter frukost väntar dagens utflykt där vi lämnar kusten för att ta oss inåt landet genom böljande landskap och grönskande natur.utmed den vackra vinvägen Strada del Prosecco – en av Italiens okända pärlor. Det mousserande Proseccovinet är det som är vanligast i de här trakterna, men här framställs också andra viner. Under dagen stannar vi till vid ett par vingårdar, där vi inte bara provsmakar Prosecco utan också får en lektion i hur man framställer den bubblande drycken. På en av vingårdarna passar vi också på att äta lättare lunch innan vi återvänder till Jesolo och vårt hotell under eftermiddagen. Framåt kvällen samlas vi igen för gemensam middag på hotellet.

DAG 3 – LIDO DI JESOLO

Frukost på hotellet och sedan har vi dagen fri för att utforska omgivningarna på egen hand och efter eget intresse. Lido di Jesolo, eller Jesolo som staden också kallas, ligger på en smal udde några mil utanför Venedig. Allra mest lockar förmodligen den nästan ändlösa långgrunda sandstranden med sitt härliga badvatten och strandpromenaden med restauranger, glassbarer och caféer. För den som vill ha ombyte kanske museer, shopping, vattenland, nöjespark och akvarium kan locka – här finns något för alla! Framåt kvällen möts vi igen för gemensam middag på närliggande restaurang.

DAG 4 – VENEDIG

Dagen börjar med frukost och sedan väntar båt vid Punta Sabbioni som ligger lite längre ut på samma udde som hotellet. Målet med båtturen är Venedig – av många ansedd som en av världens vackraste städer! Stadens centrum är uppbyggt på 120 små öar och den genomkorsas av mer än 150 kanaler med 400 broar och all trafik i staden sker med motorbåtar eller gondoler. Här finner vi de praktfulla kyrkorna, palatsen och de utsmyckade husen och vi kliver av nära Markusplatsen – Venedigs hjärta – som är ett av stadens absoluta måsten. Vi möts av lokalguide som tar oss med på en guidad rundvandring. På Markusplatsen ser vi den mäktiga Markuskyrkan med sin speciella arkitektur samt kampanilen, det nästan 100 m höga klocktornet. Suckarnas bro, Dogepalatset och Canal Grande med Rialtobron får vi också höra mer om innan vi får en stund på egen hand att äta lunch och vandra omkring i denna så speciella och stämningsfulla stad. Vi avrundar dagen med att under eftermiddagen ta båten tillbaka till Punta Sabbioni och åter på hotellet äter vi gemensam middag framåt kvällen.

DAG 5 – LIDO DI JESOLO

Sovmorgon för den som så önskar och efter frukost har vi hela dagen fri för egna aktiviteter. Middag på egen hand och utmed strandpromenaden finns som sagt gott om restauranger och caféer att välja på.

DAG 6 – TREVISO OCH VINPROVNING

Efter frukost väntar vår buss igen för att ta oss med till Staden Treviso ca 30 km norr om Venedig. Staden kallas även för ”lilla Venedig” eftersom många kanaler rinner genom staden. Förutom den berömda Proseccon som produceras i området så sägs det att den klassiska desserten tiramisù skapades här, även om det tvistas en del om var i Italien den verkligen upptäcktes. Vi möter en lokalguide som tar oss med på en rundtur i Treviso där vi får höra mer om staden och dess historia. Bland sevärdheterna finner vi palatset Palazzo dei Trecento och katedralen från 600-talet som är uppförd ovanpå ruiner från romartiden. Vi får också en stund på egen hand innan vi beger oss till den lilla byn Roncade, som ligger på den vackra landsbygden mellan Treviso och Venedig. Här besöker vi vingården Castello di Roncade och får en rundvisning i den venetianska byggnaden som är ett utmärkt exempel på renässansarkitektur i norra Italien. Vi tittar också närmare på vinodlingarna och vinkällaren och en vinprovning hör självklart också till, där vi får provsmaka fem olika viner innan vi beger oss tillbaka till Jesolo. Efter en stund på egen hand väntar gemensam middag.

DAG 7 – UDINE, DELIKATESSER I SAN DANIELE OCH VINPROVNING

Som vanligt börjar vår dag med frukost innan det är dags att inta våra platser i bussen igen. Vi kör österut mot regionen Friulien, och nära gränsen till Slovenien stannar vi till i Udine, en universitetsstad med ett charmigt historiskt centrum, många caféer och mysiga restauranger. Här får vi en stund att strosa runt på egen hand och varför inte passa på att ta något att äta och dricka då det börjar bli dags för lunch och vi befinner oss i ett av Italiens mest spännande vin- och matområden. Efter några timmar fortsätter vi vår färd mot San Daniele där man producerar den typiska lufttorkade skinkan, prosciutto di San Daniele, som i smak och utseende påminner om parmaskinka. Här fortsätter vi att utforska de italienska smakerna hos en lokal skink- och ostproducent som visar oss runt och låter oss provsmaka både ost och skinka som är typiska för regionen. På vägen tillbaka till Jesolo, stannar vi också till för en rundvisning i vinkällaren hos vinproducenten Pitars och avslutar besöket med att provsmaka några av deras fina viner innan vi kör den sista biten till hotellet. Framåt kvällen är det dags för resans sista middag som vi äter tillsammans på närbelägen restaurang.

DAG 8 – ARRIVEDERCI ITALIA

Frukost under morgonen och sedan är det dags att kliva ombord på bussen som tar oss till flygplatsen i Venedig där det är avresa med Austrian Airlines mot Arlanda kl 10.55 ( prel ) med mellanlandning i Wien. Inga måltider ingår på flyget, men det går att köpa något lättare ombord för den som så önskar. Vid ankomst till Arlanda kl 15.20 står vår buss och väntar för att ta oss till hemorten.