Höga Kusten - 4 dagar

Längs Norrlandskusten, mellan Härnösand och Örnsköldsvik, finns världens högsta kustlinje. Det som var strand för 10 000 år sedan ligger idag 286 m ö h. Ingenstans på jorden har landhöjningen varit större än här vilket bidrog till att Höga Kusten år 2000 utsågs till naturvärldsarv. Här förenas branta berg och djupa skogar med fiskelägen, skärgård och öppet hav till en unik och fantastisk miljö. Tillsammans med lokalguide tillbringar vi en dag med att utforska några av de smultronställen som erbjuds och vi tar också en promenad i det som utsetts till ”Sveriges vackraste natur”. En båttur ut till Ulvön hör också till och vad passar bättre än att i surströmmingens Mecka få möjlighet att provsmaka det som av många anses som en delikatess….

Avresa: 19/8
Pris: 5 595 kr/person

Anslutningar: Järna, Nykvarn och Södertälje

Foto: Friluftsbyn

Pris från:
5 595:-
Dagar:4
Bussresa, del i tvåbäddsrum på First Hotel Kramm, tre x frukost, tre x 2-rätters middag inkl kaffe
2 x lunch, övriga i programmet förekommande utflykter och entréer. Reseledare


Vi reserverar oss för eventuella ändringar som kan uppstå i programmet pga rådande pandemi.
Transportsätt:Buss
Boka resa

Program

DAG 1 – MOT ÅNGERMANLAND

På snabba och sommarfagra vägar går färden norrut mot Höga Kusten. Vi gör stopp under dagen med möjlighet till mat och dryck. Under eftermiddagen kommer vi till dagens mål – Kramfors. Här checkar vi in på First Hotel Kramm och samlas sedan till gemensam middag.

DAG 2 – VÄRLDSARVET HÖGA KUSTEN

Morgonen inleds med en smakfull frukost. För att få ut det mesta möjliga av vår utflykt så får vi sällskap av lokalguide, denna dag som i sin helhet ska ägnas åt ”Höga Kusten”. Idag ett begrepp med sitt ”på högkant” ställda landskap, sina många sjöar, trånga havsvikar, egenartad natur och levande fiskelägen. Vårt första uppehåll gör vi vid Lunde, centrum för de så kallade Ådals-händelserna 1931. Vi får historien berättad och vi ser monumentet som är uppfört till minne av händelserna. Färden går sedan vidare till Villa Fraxinus, en riktig oas mitt ute i skogen. Det som förr i tiden var bygdens grovsoptipp är nu en underbart vacker plats som speglar samspelet mellan natur och trädgård. Vi får en guidad visning genom fantastiska trädgårdsrum och passar också på att äta lunch innan det är dags att fortsätta färden vidare ut mot Nordingråhalvön där vi verkligen upplever det genuina ”Höga kusten”. Här finns underbart idylliska fiskelägen som exempelvis Bönhamn och Barsta och vi tar en lättare promenad tillsammans med lokalguiden för att insupa både miljön och den friska havsluften. På vår väg tillbaka till Kramfors gör vi ett uppehåll vid Högakustenbron för att beskåda detta fantastiska byggnadsverk. Bron över Ångermanälven är en av världens största hängbroar och byggdes med San Fransiscos berömda Golden Gate bron som förebild. Under eftermiddagen är vi åter vid vårt hotell och får en stunds avkoppling innan vi samlas till en smakfull middag.

DAG 3 – BÅTTUR TILL ULVÖN OCH SURSTRÖMMING

Som vanligt börjar vi med en god och mättande frukost innan vi beger oss ut på dagens tur. Idag skall vi uppleva tre måsten om man befinner sig vid Höga Kusten, nämligen skärgård, surströmming och tunnbröd. Vi kör mot Ullånger, där vår båt väntar för att föra oss till Ulvön, Bottenhavets pärla. Under den två timmar långa turen, kan vi verkligen passa på att njuta av den underbart vackra skärgården medan vi intar förmiddagsfika. Vi kommer fram till Ulvöhamn, som anlades redan på 1500-talet och som en gång var Norrlands största fiskeläge. Här ska vi spendera drygt tre timmar innan vår båt åter går tillbaka till fastlandet. Precis ovanför kajen ligger Ulvö Skärgårdshotell och här serveras vi lunch innan vi får en stund att strosa runt på egen hand. Den som vill kan om möjligt titta närmare på de vackra tak- och väggmålningarna i Ulvö Gamla Kapell som 1622 uppfördes av Gävlefiskarna som bebodde Ulvöhamn sommartid för att fiska. På Ulvö lilla salteri är det sedan dags för en underhållande ”Surshow” som varvat med musik och magi, presenterar surströmmingskulturen igår, idag och i morgon. Vi får också provsmaka surströmmingstapas innan det är dags att återvända till fastlandet. Båtturen tillbaka tar ca 45 minuter och vi kliver av på Mjällomslandet där vår buss väntar för att ta oss till Mjälloms Tunnbröd, Sveriges äldsta tunnbrödsbageri. Här kan den som vill passa på att handla tunnbröd till fabrikspriser innan vi åter beger oss till hotellet, där vi samlas för ännu en middag i goda vänners lag.

DAG 4 – HEMÅT

Vi börjar vår hemresedag med frukost och sedan går färden mot Härnösand där vi besöker Friluftsmuseet Murberget som är ett av de största i landet med miljöer från både stad och landsbygd. Vi fortsätter sedan hemfärden och möjlighet till mat och dryck ges under dagen. Framåt kvällen är vi åter hemma efter en innehållsrik resa till Höga Kusten.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
19/8BussFirst Hotel Kramm, KramforsMer än 85 595:-Boka

Hotell