Dagskryssning till Hjälmare Docka - 1 dag

Följ med på en guidad kryssning med M/S Gustav Lagerbjelke där vi i lugn och ro glider utmed Svartån i Örebro, kryssar ut på den vackra Hjälmaren som till storleken är Sveriges fjärde största sjö, och avslutar dagen på Sveriges äldsta konstgjorda vattenväg - Hjälmare Kanal. Under dagen slussar vi också genom handdrivna slussar, samtidigt som vi njuter av landskapet och god mat ombord.

Avresa: 13/7, 3/8
Pris: 875 kr/person

Anslutning: Järna, Nykvarn, Södertälje

 

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Säkerhet är alltid högsta prioritet för oss. Under rådande pandemi har vi infört säkerhetsåtgärder för att ni ska känna er trygga med att resa med oss.

För information om de säkerhetsåtgärder vi vidtagit för att förebygga smittspridning av covid 19 i samband med våra resor hänvisas till vår hemsida: www.bjorcks.se/corona

Pris från:
875:-
Dagar:1
Bussresa, Kryssning med M/S Gustav Lagerbjelke från Örebro till Hjälmare Docka, ca 6 timmar.Förmiddagskaffe med smörgås, Lunch inkl dryck och kaffe, Besök vid Hjälmare Dockas Besökscentrum

Vi reserverar oss för eventuella ändringar som kan uppstå i programmet pga rådande pandemi.

Boka resa

Program

Avresa från Järna, Järnvägsstationen, kl 07.25, Södertälje Torg kl 07.45 och Nykvarn C, busshpl, kl 08.05.

Vi kör mot Örebro, där M/S Gustav Lagerbjelke väntar vid kajen vid Hamnplan för att ta oss med på dagens kryssning. Vi lämnar kaj kl 10.00 och vid avgång serveras kaffe med smörgås medan vi sakta glider utmed Svartån genom Örebro. Vår kapten guidar oss under dagen och berättar mer om intressanta platser under färden. Vi passerar Stadsparken och Friluftsmuseet Wadköping innan det är dags för första slussningen och sedan fortsätter turen förbi småbåtshamnen, Naturens Hus och Osets Naturreservat innan vi så småningom kommer ut på den vackra sjön Hjälmaren. Vi kryssar över de tre fjärdarna Storhjälmaren, Mellanfjärden och Hemfjärden och ute på öppet vatten serveras vi också dagens lunch i form av lax. Vi styr upp mot Notholmen, för att ta oss in i Hjälmare Kanal som är Sveriges äldsta konstgjorda vattenväg. Den byggdes mellan 1629-1639 för att underlätta transporterna mellan bland annat Örebro och Stockholm. Vi åker bara en bit på kanalen, som totalt är 14 km lång, och självklart är det den vackraste delen som vi får se. Mest anmärkningsvärd är den del som kallas Bergskanalen, där kanalen är bruten genom berg med granskog på båda sidor. Här är kanalen som smalast vilket inte är så svårt att förstå med tanke på att bergsmännen bröt fåran genom urberget genom att bränna berget med eldar och hastigt kyla ner det. Ett imponerande jobb! Vi slussar genom två slussar innan vi ca kl 16.00 kommer fram till resans mål som även är kanalens centrum - Hjälmare Docka. Vi kliver av båten och innan vi kliver på bussen för att påbörja hemfärden får vi sedan lite tid att på egen hand gå runt på området. Här finns möjlighet att se på utställningen om kanalen som finns i Hjälmare Dockas Besökscentrum, titta närmare på själva skeppsdockan, där det fortfarande görs underhåll på mindre fartyg, utforska slussarna närmare eller ta en kopp kaffe i Kanalcafét – valet är fritt!

Åter i Södertälje ca kl 18.00.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
13/7Buss Mer än 8875:-Boka
3/8Buss Mer än 8875:-Boka