Skip to main content

Dagskryssning till Hjälmare Docka

Följ med på en guidad kryssning med M/S Gustav Lagerbjelke där vi i lugn och ro glider utmed Svartån i Örebro, kryssar ut på den vackra Hjälmaren som till storleken är Sveriges fjärde största sjö, och avslutar dagen på Sveriges äldsta konstgjorda vattenväg - Hjälmare Kanal. Under dagen slussar vi också genom handdrivna slussar, samtidigt som vi njuter av landskapet och god mat ombord.

Avresa: 12/7 och 2/8
Pris: 935kr
Anslutning: Järna, Nykvarn, Södertälje

 

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Säkerhet är alltid högsta prioritet för oss. Under rådande pandemi har vi infört säkerhetsåtgärder för att ni ska känna er trygga med att resa med oss.
För information om de säkerhetsåtgärder vi vidtagit för att förebygga smittspridning av covid 19 i samband med våra resor hänvisas till vår hemsida: www.bjorcks.se/corona

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Buss mot Örebro

  Vi kör mot Örebro, där M/S Gustav Lagerbjelke väntar vid kajen vid Hamnplan för att ta oss med på dagens kryssning.

 • M/S Gustav Lagerbjelke

  Vi lämnar kaj kl 10.00 och vid avgång serveras kaffe med smörgås medan vi sakta glider utmed Svartån genom Örebro. Vår kapten guidar oss under dagen och berättar mer om intressanta platser under färden. Vi passerar Stadsparken och Friluftsmuseet Wadköping innan det är dags för första slussningen och sedan fortsätter turen förbi småbåtshamnen, Naturens Hus och Osets Naturreservat innan vi så småningom kommer ut på den vackra sjön Hjälmaren. Vi kryssar över de tre fjärdarna Storhjälmaren, Mellanfjärden och Hemfjärden och ute på öppet vatten serveras vi också dagens lunch i form av lax. Vi styr upp mot Notholmen, för att ta oss in i Hjälmare Kanal som är Sveriges äldsta konstgjorda vattenväg. Den byggdes mellan 1629-1639 för att underlätta transporterna mellan bland annat Örebro och Stockholm. Vi åker bara en bit på kanalen, som totalt är 14 km lång, och självklart är det den vackraste delen som vi får se. Mest anmärkningsvärd är den del som kallas Bergskanalen, där kanalen är bruten genom berg med granskog på båda sidor. Här är kanalen som smalast vilket inte är så svårt att förstå med tanke på att bergsmännen bröt fåran genom urberget genom att bränna berget med eldar och hastigt kyla ner det. Ett imponerande jobb! Vi slussar genom två slussar innan vi ca kl 16.00 kommer fram till resans mål som även är kanalens centrum - Hjälmare Docka.

 • Hjälmare Docka

  Vi kliver av båten och här har vi möjlighet att se på utställningen om kanalen som finns i Hjälmare Dockas Besökscentrum, titta närmare på själva skeppsdockan, där det fortfarande görs underhåll på mindre fartyg, utforska slussarna närmare eller ta en kopp kaffe i Kanalcafét – valet är fritt!

 • Buss mot Södertälje

  Bussen tar oss tillbaka mot Södertälje och beräknad tid är ca kl 18.00

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Järna Järnvägsstationen 07:25 18:20
Södertälje Torg 07:45 18:00
Nykvarn Busshpl C 08:05 17:40

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
12/7BussDagskryssning från Örebro till Hjälmare Docka Mer än 8935:-Boka
2/8BussDagskryssning från Örebro till Hjälmare Docka Mer än 8935:-Boka
Resekalender
28/5Skärgårdskryssning med Cinderellafrån 695:-
28/5Dagskryssning med Rosellafrån 125:-
Kontakta oss
Open:
 • Vardagar
  09 - 17
Adress:
Björcks Resor
Järnagatan 1
151 71 Södertälje