Dalarö - 1 dag

Ett av den södra skärgårdens viktigaste och äldsta samhällen är Dalarö. Här har den stora farleden mot Stockholm passerat sedan medeltiden, tull- och lotsverksamheten har varit viktiga och platsen har i alla tider haft strategiskt värde för försvaret av huvudstaden. Dalarö är också ett sommarparadis som sjuder av liv, och var under många år också en välbesökt kurort där bla August Strindberg vistades periodvis mellan 1870-1890. Han kallade Dalarö för ”Porten till paradiset”, och efter dagens resa kan vi bara instämma i hans lovord!

Avresa: 14/8
Pris: 995 kr/person

Anslutning: Järna, Nykvarn och Södertälje

 

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Säkerhet är alltid högsta prioritet för oss. Under rådande pandemi har vi infört säkerhetsåtgärder för att ni ska känna er trygga med att resa med oss.

För information om de säkerhetsåtgärder vi vidtagit för att förebygga smittspridning av covid 19 i samband med våra resor hänvisas till vår hemsida: www.bjorcks.se/corona

Pris från:
995:-
Dagar:1
Bussresa, Förmiddagskaffe med hembakat, Guidad båttur i skärgården ca 1 timme, Lunch inkl kaffe – dryck ingår ej, Guide på Dalarö

Vi reserverar oss för eventuella ändringar som kan uppstå i programmet pga rådande pandemi.
Boka resa

Program

Avresa från Nykvarn C, busshpl, kl 08.20, Järna, Järnvägsstationen, kl 08.40 och Södertälje Torg kl 09.00.

Vi kommer till Dalarö och i Tullhuset hälsas vi välkomna av vår guide för dagen samtidigt som vi dricker förmiddagskaffe. Orten Dalarö grundades 1636 som Sveriges första sjötull. Här har all sjötrafik till och från Stockholm passerat i 1000 år. I vattnen finns världens bäst bevarade trävrak efter sjunkna krigs- och handelsfartyg och vår guide ger oss en inblick i vad som nu sker på Dalarö, som åter håller på att bli ett marint centrum. För att levandegöra alla unika och väl bevarade skeppsvrak, som finns i vattnen utanför Dalarö har det gjorts stora satsningar på att öppna världens första maritima kulturreservat som invigdes i maj 2014.

Efter välkomnandet på Tullhuset väntar en guidad båttur i skärgården, via Dalarö Skans som ligger på Stockskärsholmen strax söder om Dalarö, vidare förbi Sandemars slott, Ornö och Strindbergs Hemsö, eller Kymendö som den heter i verkligheten.

Efter båtturen går vi tillbaka till Tullhusets restaurang där en välsmakande lunch väntar innan vi tar en guidad promenad i lagom takt med korta avstånd till kyrkan och i omgivningarna kring Tullhuset. På Dalarö bor ättlingar till tullare och lotsar. Hit kom ångbåten på 1800-talet. Här skapades begrepp som semester, hälsobad och punschveranda och vår guide berättar mer om kända människor som passerat här genom historien och hur orten Dalarö har utvecklats från dåtidens tull- och lotsstation till 1800-talets societetssamhälle med sina Schweizervillor till dagens levande skärgårdssamhälle dit människor åter flyttar ut från den stressiga storstaden, som ligger bara 40 km bort. Vi får se den fina träkyrkan, Tullhuset, Societetshuset och de många Schweizervillorna på Dalarö som byggts under 16-, 17- och 1800-talen. Vi får också tid att besöka de affärer som finns öppna, tex bageri, fiskaffär och presentshoppar, innan det är dags att lämna Dalarö - den södra porten till Stockholm och skärgården.

Omkring kl 17.00 är vi åter i Södertälje.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
14/8Buss Mer än 8995:-Boka