Bornholm - 4 dagar

Det sägs att drygt en timme från den svenska kusten är klimatet bättre och maten godare. Solen lyser mer och naturen är dramatisk med kritvit sand och saltstänkta klippor. Här finns slott och gamla borgar, vingårdar och underbara ”byar” med branta gator och färgglada korsvirkeshus där blommorna frodas. Här finns också det berömda danska gemytet – skönt, enkelt och avslappnat! Som grädde på moset besöker vi också Österlens pärla Simrishamn där vi bor sista natten på anrika Hotel Svea och innan vi vänder hemåt bekantar vi oss också med Kiviks äpplen. Välkommen till solskensön Bornholm, med en liten touch av Österlen!

Avresa: 27/8
Pris: 6 395 kr/person

Anslutning: Järna, Nykvarn, Södertälje

Status:
Fullt

Program

DAG 1 – MOT BORNHOLM

På snabba vägar åker vi söderut mot Ystad, där vårt fartyg avgår mot Bornholm kl 18.30. Middag äter vi ombord och för den som vill finns möjlighet att shoppa i butikerna innan vi anländer till huvudorten på Bornholm – Rønne – kl 19.50. Här bor vi på Hotel Griffen, beläget nere vid hamnen och med omedelbar närhet till centrum. Efter incheckning är kvällen fri för egna äventyr.

 

DAG 2 – NORRA BORNHOLM

Vi börjar dagen med en härlig frukost. Denna dag ska vi göra en rundtur till de norra delarna av ön och för att vi ska få ut det mesta möjliga av vår vistelse kommer vi att ha sällskap av en lokalguide. Under dagen får vi uppleva vackra klippformationer och naturscenerier, gamla borgar och slott, som exempelvis Hammershus - beläget på sin klippa 74 meter över Östersjön. Det är den bäst bevarade medeltida försvarsanläggningen i Norden näst ringmuren i Visby. Vi passerar den nordligaste delen av Bornholm med tvillingstäderna Sandvig och Allinge och kör söderut längs ”Bornholms riviera” – en kantig kuststräcka präglad av klippor och små vikar med ett rikt fågelliv. Vi stannar till vid Helligdomsklipporna där vi kan studera Bornholms klippor på nära håll. Därefter fortsätter vår färd mot Gudhjem - en underbar idyll med branta gator och härliga hus där blommor frodas. Vi åker med bussen längs de slingriga gatorna i byn ner till hamnen, där Pelle Erövraren spelades in. Inte långt från Gudhjem ligger Østerlars Rundkirke, som är den största av de fyra rundkyrkorna som finns på ön. Därefter vänder vi åter mot hotellet för någon timmes avkoppling innan det är dags för middag.

 

DAG 3 – SÖDRA BORNHOLM OCH SIMRISHAMN

Dagen inleder vi med frukost, och sedan är det dags att lämna Hotel Griffen för den här gången. Innan vi lämnar Bornholm tar vi också en rundtur till de södra delarna av ön, och även idag har vi sällskap av lokalguide. Vi besöker Lille Gadegaard som är en av Bornholms vingårdar. Här möts vi av vinbonden själv, som på sjungande bornholmska guidar oss igenom sina vinmarker. Vi får också se lokalerna där druvan blir till vin innan vi avslutar med att provsmaka ett par av sorterna. Sedan besöker vi det säregna landskapet vid sydpunkten utav ön - Due Odde, med den otroligt vita sanden. Här är sanden så fin att den tidigare användes vid tillverkning av timglas. Under turen kommer vi förbi de pittoreska städerna Nexö och Svaneke. Nexö är den näst största staden på Bornholm. Det är en stad som i allra högsta grad präglas av fiske. Svaneke är en av de bäst bevarade städerna med gammal stil i Danmark. För övrigt är det också den stad där solen skiner först, i hela Danmark. Vi passerar Almindningen, den tredje största skogen i Danmark. Denna lummiga skog är ett populärt utflyktsmål för bornholmarna. Vi kommer till ”blomsterstaden” Åkirkeby, den enda staden som ligger inne i landet. Framåt eftermiddagen vänder vi åter till Rønne, där vårt fartyg avgår mot Ystad kl 16.30. Efter en behaglig resa lägger vi till vid kaj kl 17.50 och har sedan svensk mark under våra fötter igen. Vi fortsätter resan mot dagens mål Simrishamn - "Österlens pärla". Blunda och tänk Dig ett riktigt genuint fiskeläge med dunket av fiskebåtar, lukten av tång, tjära och fisk - ja, då ser Du Simrishamn inför Ditt inre öga. Vi tilldelas våra rum på vårt centralt belägna Hotell Svea och efter en stunds vila samlas vi till en smakfull middag.

 

DAG 4 – HEMÅT

Efter god och smakrik frukost intar vi våra platser i bussen. Vi kör via Brösarps Backar och vi kommer till Kivik - känt både för sin årligen återkommande marknad och för sina stora fruktodlingar. Kivik svarar för två tredjedelar av Sveriges fruktproduktion, mest äpplen. Här får vi en guidad visning av ”Äpplets Hus”- ett kunskapshus med äpplet i centrum. Här kan vi se välbevarad utrustning från 30-talets framställning av äppelmust. I huset finns också en liten minifabrik som visar hur det går till att framställa äppelmust och starkcider i våra dagar. Intill Äpplets Hus finns en fabriksbutik med produkter från Kiviks musteri där vi har möjlighet att handla till rimliga priser. Efter detta besök är det dags att påbörja hemresan. Självklart gör vi stopp utmed vägen med möjlighet till mat och dryck. Framåt kvällen kommer vi åter till våra hemorter efter en trevlig resa till Solskensön Bornholm och Österlens pärla!.

Hotell